BiH
71

Fočo: Dešavanja u Tuzli ozbiljna poruka vlastima u BiH

FENA
Sva dešavanja u Tuzli i na nekim drugim područjima ustvari pokazuju da je veliko socijalno nezadovoljstvo građana. Pozicija stanovništva je izuzetno teška, praktički je došlo do nekog nivoa koji bismo mogli nazvati donja granica socijalne izdržljivosti, kazao je Agenciji Fena profesor sociologije i dekan na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Salih Fočo, komentirajući proteste građana u Tuzli.

Naglašava da je to i jedna ozbiljna poruka svim vlastima da se konačno okrenu rješavanju ključnih ekonomskih i socijalnih problema, da se težište s dosadašnjih nacionalnih i etničkih podjela usmjeri ka tome da se rješavaju ključna pitanja i otvaraju perspektive građanima.

Fočo kaže da "to nije samo poruka vlastima na nivou kantona, nego prije svega vlastima države BiH, dakle svih nivoa".

"To je poruka svim nivoima vlasti da moraju napraviti strategiju oporavka privrede i izlaska iz sadašnje teške ekonomske situacije u kojoj se nalazimo, da naprave strategiju zapošljavanja ljudi i da se na neki način bave ključnim pitanjima zbog čega postoji vlast, a ne da se bave samo fenomenima političke prirode, a to je način dolaska do vlasti i u izvjesnom smislu obnašanja uime stranke iste te vlasti", kazao je Fočo.