BiH
0

FHMZ: Magla ne znači automatsko povećanje zagađenja zraka

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Posljednjih dana je, što je u skladu s općim geografskim i klimatološkim uvjetima učestala pojava jutarnje magle, navodi se u saopćenju Federalnog hidroemterološkog zavoda.

Ovu pojavu mnogo ljudi miješa sa zagađenjem zraka.

Meterološki uvjeti koji pogoduju nastanku magle, pogoduju i povećanju zagađenja zraka ali sama magla ne znači automatsko povećanje zagađenja, saopćeno je.

U skladu s meteorološkim uvjetima je i početak grijne sezone.

Vrijednosti mjerenih koncentracija zagađujućih materija u gradovima Federacije BiH su u postepenem porastu.

Treba imati u vidu da je Termoelektrana u Kaknju od septembra ove godine počela radove na održavanju tristometarskog dimnjaka.

Proizvodnja termoelektrane je, prema informacijama kojima raspolažemo, smanjena za 50 posto, ali je istovremeno i ispust zagađujućih materija prebačen na manji, stometarski, "rezervni“ dimnjak.

Usljed ovoga, i pored smanjene proizvodnje, očekujemo nešto više vrijednosti koncentracije sumpordioksida u sarajevsko-zeničkoj kotlini.

Prema planu, veliki dimnjak termoelektrane bi do decembra trebao da bude vraćen u pogon.

U skladu s navedenim su i povećane koncentracije sumpordioksida u Zenici posljednjih dana, s obzirom da je dominantni vjetar južni, saopćeno je.

Pored navedenog, u Zenici su kao i u većem dijelu godine visoke i vrijednosti koncentracija prašine (PM10).

Osim termoelektrane, glavni izvori zagađenja zraka u zeničkom kraju su naravno, Arcelor Mittal, saobraćaj ali i drugi lokalni izvori, u prvom redu domaćinstva.

U Sarajevu, kao i u prethodnim godinama stanice za praćenje kvaliteta zraka su u jako lošem stanju te pojedina mjerenja izostaju.

Činjenica je da koncentracije sumpordioksida nisu visoke, prema mjerenjima na stanici Bjelave.

Međutim vrijednosti azotnih oksida i prašina su u porastu.

Kako se navodi u saopćenju, za razliku od Zenice i nekih drugih gradova, Sarajevski zrak se zagađuje uglavnom materijama čiji izvor dolazi uglavnom od samih građana (saobraćaj, loženje), samo u određenim uvjetima daljinski prijenos (TE Kakanj, Željezara Zenica) imaju značajnu ulogu u stanju kvaliteta zraka u Sarajevu).

Praćenje kvaliteta zraka u tuzlanskom kantonu se odvija po planu, međutim zbog rekonstrukcije sistema za prijenos podataka, posljednjih nekoliko dana nemamo informacije o stanju kvalitete zraka.

Prema prošlosedmičnim podacima, značajnijeg zagađenja nije bilo.

Treba napomenuti da je u toku relokacija jedne tuzlanske stanice u grad Lukavac, kao jedan od najzagađenijih gradova u Bosni i Hercegovini.

U planu je i postavljanje stanicu u Živinicama.

Prema podacima iz Jajca, možemo utvrditi da je stanje kvaliteta zraka u ovom gradu na zadovoljavajućem nivou i da nema značajnijeg povećanja koncentracija mjerenih materija.

U narednim danima se ne očekuju značajnije promjene po pitanju zagađenja, meterološka situacija je relativno pogodna.

Temperaturne inverzije se mogu očekivati tokom jutarnjih sati, a blagi južni povjetarac će u većini gradova spriječiti značajne akumulacije zagađujućih materija.

Moramo imati u vidu da ulazimo u zimu i da očekujemo mnogo veći stepen zagađenja sredinom zime u gradovima Bosne i Hercegovine, osobito u industrijskim centrima i mjestima u kotlinama.

Bosna i Hercegovina je trenutno jedina zemlja u Evropi u kojoj je u porastu potrošnja uglja za zagrijavanje i s voznim parkom i saobraćajnom infrastrukturom koji su daleko od zadovoljavajućih.

S obzirom da nisu poduzimane nikakve mjere za prevenciju i smanjenje zagađenja do daljnjeg će kvalitet zraka u našim gradovima ovisiti prvenstveno o meteorološkim uslovima.