BiH
243

Fejzić: Za Marš mira dosad se prijavilo 160 organizovanih grupa

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Pododbora za "Marš mira 2014" Hamdija Fejzić kazao je u izjavi Agenciji Fena da je u toku prijava učesnika ovogodišnjeg marša te da se dosad prijavilo 160 organizovanih grupa.

"Aktivnosti su u toku i smatramo da će do 7. jula biti sve spremno za kretanje kolone "Marša mira". Trenutno imamo problem na maršuti, jer su klizišta odnijela dva mosta. Jedan most u Baljkovici je saniran, a na saniranju drugog se radi", rekao je Fejzić.

Uvjerava da će trasa biti spremna na dan kretanja kolone iz Nezuka.

Polazak kolone Marš mira "Nezuk-Potočari 2014" planiran je iz Nezuka 8. jula između 8:45 i devet sati, a dolazak u Potočare 10. jula oko 17 sati.

Fejzić navodi da oni koji se žele prijaviti za učešće u ovom maršu, to mogu učiniti putem internet stranice Općine Srebrenica ili da dođu 7. jula na mjesto odakle kreće kolona iz Nezuka.

Za one koji žele učestvovati kao pojedinci, registraciju mogu obaviti i 8. jula u Nezuku prije polaska kolone. Moguće je pridružiti se "Maršu" u nekoj od etapa, ali su učesnici koji se naknadno priključe dužni, napominje Fejzić, da se jave redarima ili organizatorima pri dolasku na mjesto prenoćišta.

"Marš mira" je i ove godine, osim ukopa žrtava genocida, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Osim učesnika Marša mira "Nezuk-Potočari", ka Potočarima 8. jula u jutarnjim satima iz Bihaća kreću učesnici maratona Bihać-Potočari i učesnici biciklističkog maratona Bihać-Potočari.

Koloni "Marša mira" će se pridružiti i učesnici Marša mira "Žepa-Potočari" koji kreću u jutarnjim satima 9. jula.

Za 10. juli planiran je doček u Potočarima kolone motobajkera Sarajevo-Srebrenica koji kreću iz Sarajeva istog dana u jutarnjim satima, te doček učesnika biciklističke vožnje Beograd-Potočari, koja iz Beograda kreće 8. jula.

Prije zvaničnog početka "Marša mira", planirano je da se 7. jula u Nezuku u prostorijama osnovne škole otvori izložba fotografija iz proboja "Juli '95", prikazivanje dokumentarnog filma "Srebrenica" te okrugli sto "Proboj u julu '95. i izlazak na slobodnu teritoriju Bošnjaka iz 'sigurnosne zone' UN-a Srebrenica".