BiH
76

Fatmir Alispahić: Žao mi je što komšije nemaju snage da priznaju genocid

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Posljednji Ramazanski divani na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici protekli su sjećanjem na žrtve genocida u Srebrenici gdje je publicista Fatmir Alispahić u svome obraćanju Zeničanima istakao kako su Bošnjaci porobljeni i 20 godina poslije.

Program posljednjih ovoramazanskih divana u organizaciji Kulturnog centra Karneol i Medžlisa islamske zajednice Zenica koji su nosili naziv "Budimo Cvijet Srebrenice" otvoren je dovom za žrtve srebreničkog genocida koju je proučio glavni imam MIZ Zenica Jakub ef. Salkica.

"Mi ovdje nismo večeras radi osvete, a nismo ni da zločin opraštamo. Ovdje smo da se zna da je istina naša snaga, da je pravda naša sudbina, da je ljubav naša nada, da je mir naša poruka, da je Bosna i Hercegovina naša domovina, da je Srebrenica zvijezda koja budi savjest onih koji dadoše mač nasilniku da ubije nevinog čovjeka", poručio je u molitvi Jakub ef. Salkica.

Noć su izvedbama ilahija uljepšali članovi hora Bedr, a u toku večeri proučeni su i odlomci iz Kur'ana. Gost muhabeta sa Husejn ef. Čajlakovićem večeras je bio publicista Fatmir Alispahić koji je u samom uvodu kazao kako su Bošnjaci u stanju neslobode.

"Naša djeca u našim školama koje su odbranjene šehidskom krvlju ne smiju da uče o onome što se dogodilo u Srebrenici. Kakav život mi danas živimo ako naša djeca i naša omladina odrastaju daleko od istine o onome što se nama dogodilo? Od nas se traži da se pomirimo sa hapšenjem Nasera Orića, a ako to dozvolimo bit ćemo vječno zatvoren narod. Jel ovo država za koju su se borili bošnjački sinovi? Oni su se borili da bh. djeca uče bh. historiju, da imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, da budu slobodni i zbog toga kada govorimo o 20. godišnjici genocida nad Bošnjacima ne možemo da ne razmotrimo o tome koliko smo slobodni ili porobljeni", poručio je Alispahić.

U svome govoru, Alispahić se dotakeo i Rezolucije o Srebrenici koja nije usvojena pred Vijećem sigurnosti UN-a, dodavši da je to poraz Srbije i Aleksandra Vučića koji ju je slavio kao pobjedu.

"Nikada čovječanstvo nije bilo toliko jedinstveno kao što je bilo oko pojma genocida u Srebrenici. To što Vučić neusvajanje Rezolucije slavi kao svoju pobjedu je zapravo veliki poraz jer to nije trebalo nama nego njima. UN su saučestvovale u genocidu nad Bošnjacima, Srbija je po presudi Svjetskog suda pravde sudjelovala u genocidu nad Bošnjacima, Republika Srpska isto tako. Njima je trebala katarza da ne budu obilježeni kao genocidan narod i nama je žao što naše komšije nemaju tu snagu", zaključio je Alispahić.

Narednog petka, prvog dana Bajrama, KC Karneol će organizovati prigodan bajramski program za sve vjernike, a nadaju se da će i narednog ramazana imati priliku da organizuju slične aktivnosti.