Oslobađajuća presuda
0

Fata Orlović nije mogla ugroziti živote policajaca

FENA
Sudija Vukoman Petković danas je donio oslobađajuću presudu za Fatu Orlović, obrazlažući da starica od 65 godina nije mogla ugroziti živote pet policajaca.

U devetogodišnjem nastojanju da dođe do pravde i da se iz njenog dvorišta ukloni bespravno sagrađena pravoslavna crkva, Fata Orlović, povratnica u Konjević Polje kod Bratunca, našla se danas ponovo u Općinskom sudu Srebrenica, ali sada kao optužena, i to po drugi put.

Naime, Fata se teretila da je prošle godine fizički nasrnula na pet policajaca koji su obezbjeđivali vjerski objekt u crkvi u Konjević Polju i ometala obavljanje vjerskog obreda, vrijeđajući svećenika.

Na današnjem ročištu u Srebrenici Fata Orlović nije prihvatila optužbe po kojima joj se na teret stavlja vrijeđanje svećenika i policajaca, pa će naredno ročište biti održano u roku od dva mjeseca, uz prisustvo svjedoka.

"Umjesto da crkvu izmjeste, mene optužuju, napadaju i vrijeđaju. Ovo je sramota cijele Republike Srpske. Moja avlija je moje vlasništvo i želim da sud donese odluku da se crkva već jednom izmjesti s ovog mjesta", rekla je Fata Orlović poslije današnje sudske rasprave.