BiH
0

Faris Vehabović novoimenovani sudija Ustavnog suda FBiH položio zakletvu

FENA
U prisustvu predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Borjane Krišto, predstavnika vlasti u BiH i pravosudnih djelatnika danas je u Sarajevu svečanu zakletvu položio Faris Vehabović, novoimenovani sudija Ustavnog suda FBiH.

Kako je rečeno na ceremoniji upriličenoj tim povodom, Odluku o Vehabovićevom imenovanju, koju je potvrdio federalni Parlament, donijela je predsjednica Krišto uz saglasnost dopredsjednika FBiH Mirsada Kebe i Spomenke Mićić.

Obraćajući se sudionicima svečanosti, novoimenovani sudija Ustavnog suda FBiH Faris Vehabović zahvalio je svima koji su sudjelovali u njegovom izboru i za ukazano mu povjerenje.

Istovremeno, istaknuo je da će u okviru vlastitih mogućnosti nastojati opravdati ukazano povjerenje zalažući se za oživotvorenje načela vladavine zakona te pune ravnopravnosti građana i naroda u Bosni i Hercegovini.

Vehabović je dosad obavljao dužnost registrara Ustavnog suda BiH, a za sudiju Ustavnog suda FBiH aplicirao je krajem prošle godine.

Konkurs za sudiju Ustavnog suda FBiH raspisan je nakon smrti sudije ovog suda Muamera Herceglije, istaknutog bh. pravosudnog djelatnika koji je preminuo 8. oktobra 2006. godine.