Vježba u četiri faze
4

EUFOR: Na vojnu vježbu Brzi odgovor u BiH dolazi 300 vojnika

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Komandant EUFOR-a u Bosni i Hercegovini general major Dieter Heidecker održao je konferenciju za medije u bazi Butmir kod Sarajeva na kojoj je predstavio vojnu vježbu Brzi odgovor, koja će u četiri faze biti održana od 15. do 28. aprila ove godine.

"Vojnom vježbom Brzi odgovor će se demonstrirati sposobnost EUFOR-a da uspješno aktivira, brzo rasporedi i integrira dvije od četiri čete, koje su u pripravnosti u okviru naših rezervnih snaga. Pored toga, u različitim fazama vježbe će biti angažovani i sastavi Oružanih snaga BiH s ciljem daljeg profesionalnog obučavanja i unapređivanja međunarodne interoperativnosti. U izvođenju vježbe bit će angažovane i agencije za sprovođenje zakona u BiH“, pojasnio je general major Heidecker.

On je naglasio da vježba uključuje raspoređivanje dvije čete lake pješadije iz Velike Britanije i Mađarske, te će kao rezultat toga biti povećan broj vojnika u BiH pod kontrolom EUFOR-a za oko 300.

Glanogovornik EUFOR-a u BiH Gareth Jones, govoreći o detaljima vježbe, rekao je da je Faza 1 vježbe, tzv. Aktivacijska faza ili aktiviranje trupa, započela 13. marta aktiviranjem rezervnih snaga iz Velike Britanije i Mađarske, a ona je samo dio faze planiranja vježbe koja je počela u još u decembru prošle godine.

"Faza 2 se sastoji u raspoređivanju trupa i to je momenat kada će se prvi put u BiH moći vidjeti dolazak trupa i povećano prisustvo vojnih jedinica. Ona započinje 15. aprila kada čete iz rezervnih snaga budu krenule iz svojih baza prema BiH i isturenom zbornom mjestu u bazi Butmir, a završit će se 17. aprila“, rekao je Jones.

On je dodao da je Faza 3 ustvari izvođenje vježbi i ona će se sastojati iz dva dijela. U prvom dijelu će učestvovati rezervne snage i multinacionalni bataljon EUFOR-a u bazi Butmir i kasarni Rajlovac, dok će u drugom dijelu ove faze učestvovati i jedna četa OSBiH.

"Ova faza će se odigrati u Kalinoviku i Pazariću, a između ostalog će se sastojati i od demonstracije kombinovanih vojnih operacija za visoke zvanice, koja će se održati u kasarni Pazarić 25. aprila, a faza uvježbavanja će se završiti 27. aprila“, dodao je Jones.

Prema njegovim riječima, Faza 4 je povlačenje trupa iz sastava rezervnih snaga koje će 28. aprila krenuti ka svojim matičnim bazama, a očekuje se da će se svi elementi rezervnih snaga vratiti u svoje baze do 9. maja.

General major Heidecker je napomenuo da je važno objasniti javnosti da porast vojnih aktivnosti nije ništa zbog čega treba brinuti, jer se radi o vojnoj vježbi.

Istakao je da je u septembru prošle godine broj vojnika EUFOR-a, u okviru vojne operacije ALTHEA Evropske unije, bio smanjen, no, bez obzira na to, EUFOR je prema riječima general majora Heideckera zadržao sposobnosti da podrži mir i stabilnost u BiH.

"Istovremeno, EUFOR usmjerava svoje napore na zadatak ojačavanja OSBiH kroz robusan program osposobljavanja i obuke, koncipiran tako da omogući OSBiH da se nastave razvijati kao moderne oružane snage na nivou koji je potreban za euroatlantske integracije i da se osigura da pripadnici OSBiH posjeduju sposobnosti i vještine potrebne za učešće i pozitivan doprinos u međunarodnim misijama u inostranstvu“, izjavio je general major Heidecker.

On je dodao da, iako je smanjen broj vojnika EUFOR-a stalno raspoređenih u BiH, restruktuiranje snaga je izvršeno uz istovremeno osiguravanje tzv. snaga iza horizonta, čime se omogućava da se broj vojnika brzo poveća u slučaju potrebe.

"Ovaj mehanizam se zasniva na snagama za brzi odgovor, stacioniranim izvan zemlje, ali na visokom stepenu pripravnosti za raspoređivanje u BiH, ako to bude potrebno“, pojasnio je generalmajor.

"Što se tiče trenutne sigurnosne situacije, ona je mirna i stabilna. Siguran sam da se lokalne agencije za sprovođenje zakona mogu nositi sa nemilim događajima, a mi moramo bez obzira na to biti spremni da intervenišemo u slučaju da se za tim javi potreba i po pozivu vlasti ove zemlje“, pojasnio je general major Heidecker.