ACIPS
0

EU će biti odgovorna za preuranjeno zatvaranje OHR-a

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Politički savjet Alumni centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) skreće pažnju visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku da će, ukoliko ne iskoristi bonske ovlasti u slučaju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) od 14. maja o efektima prijenosa nadležnosti s RS-a na institucije BiH, njegov mandat završiti kao u slučaju njegova dva prethodnika Kristijana Švarc-Šilinga i Miroslava Lajčaka.

Šilingova i Lajčakova tolerancija antidejtonskih i nacionalističkih izjava, počevši s prijetnjom neustavnim referendumom pa do ograničavanja sudske vlasti u RS-u na nebošnjake, rezultirala je situacijom da Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Milorad Dodik korak po korak ruše ustavni poredak BiH.

"Ukoliko visoki predstavnik ne bude dosljedan te ne provede najavljene poteze iz pisama od 26. maja i 5. juna, onda EU koja mu onemogućava da ove zaključke poništi snosi punu odgovornost za sve što će se događati nakon toga.

Ukoliko dužnosnici koji predstavljaju EU smatraju da će popuštanjem SNSD-u i Miloradu Dodiku pridobiti njihove simpatije i vratiti ih u ustavne okvire, grdno se varaju.

Ako visoki predstavnik ne iskoristi bonske ovlasti na zaključcima NSRS, EU će napraviti istu grešku Evrope iz 1938. godine u vezi s potpisivanjem Minhenskog sporazuma o aneksiji dijela Čehoslovačke s Hitlerom", saopćio je ACIPS.