BiH
6

ESV FBiH danas raspravlja o Pravilniku o oporezivanju toplog obroka koji je stupio na snagu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine bit će održana danas, a pored ranije predloženog dnevnog reda raspravljat će se i o stupanju na snagu Pravilnika o oporezivanju toplog obroka i regresa.

Na predloženom dnevnom redu su Prednacrt zakona o stečaju te Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Ipak, predsjednik ESV-a Edhem Biber prošle sedmice je izjavio kako će se raspravljati i o stupanju na snagu Pravilnika o oporezivanju toplog obroka i regresa, koji je 3. oktobra postao važeći, nakon odluke Ministarstva finansija FBiH.

Udruženje poslodavaca FBiH izrazilo je negodovanje zbog stupanja na snagu Pravilnika, jer, kako ističu, na posljednjoj sjednici ESV-a je dogovoreno da će stupanje Pravilnika na snagu biti prolongirano do početka 2017. godine, a da bi se u međuvremenu trebala usvojiti dva zakona i to Izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Izmjene i dopune Zakona o doprinosima, koji bi trebali definisati i oporezivanje toplog obroka.

Ukoliko Pravilnik o oporezivanju toplog obroka ostane na snazi, iz Udruženja poslodavaca upozoravaju da bi brojni radnici mogli ostati bez posla.

Podsjećamo, do sada je topli obrok bio neoporeziv ako je bio do dva posto prosječne plate na području FBiH. Konkretno, ako je topli obrok bio manji od 17 KM po danu bio je neoporeziv, dok prema novom pravilniku svaki isplaćeni topli obrok iznad 8,5 KM po radnom danu podliježe oporezivanju.

Ranije je neoporezovan bio regres u iznosu od 70 posto od plate zaposlenika u posljednja tri mjeseca. Tako je bilo moguće da neko ko ima mjesečnu platu 5.000 KM na ime regresa dobije 3.500 KM koje se ne bi oporezivale. Prema novim odredbama regres neće biti oporezovan samo ako je manji od 50 posto prosječne plate u FBiH u posljednja tri mjeseca. S obzirom na to da je prosječna plata u FBiH u posljednja tri mjeseca oko 830 KM, samo regres manji od blizu 400 KM neće biti oporezovan.