BiH
0

EPuBiH podržava načelnika općine Zenica

FENA
Zenica
Zenica
Anonimna prijava protiv načelnika Općine Zenica Husejina Smajlovića ima sve znakove i simptome namještene, revanšističke igre u cilju rušenja Smajlovićevog ugleda i djela, a što je veći dio građana Zenice na prvi pogled prepoznao i prozreo i mi apeliramo na sve odgovorne da ovaj slučaj što prije objektivno ispitaju i javnosti prezentiraju rezultate istrage, reakcija je Evropskog pokreta u BiH ( EPuBiH) na optužbe protiv načelnika Zenice.

U saopćenju upućenom medijima EPuBiH objašnjava kako podržava svaku akciju državnih institucija i organa usmjerenu ka suzbijanju svih oblika korupcije i kriminala u BiH, a ne podržava zlonamjerne, stihijske, revanšističko-političke ili druge oblike napada na ugledne i čestite građane BiH koji su motivirani uništenjem rezultata njihovog rada i truda.

"Dovođenje imena načelnika Općine Zenica Husejina Smajlovića u vezu s kriminalnim radnjama, da nije tragično i žalosno - bilo bi komično i smiješno, imajući u vidu šta i koliko su od ove zemlje i naroda otuđili i prisvojili aktualni političari i "sposobni" menadžeri a da gotovo niko nije pozvan na odgovornost!", stoji u saopćenju.

EPuBiH ističe kako je u nepune tri godine rada Smajlović stvorio pozitivnu klimu za život i egzistenciju svojim sugrađanima i svim dobronamjernim žiteljima BiH tako da je danas Zenica moderan, perspektivan grad s evropskim predispozicijama i mogućnostima.

Smajlović je u samo tri godine rada za svoj grad i svoju BiH uradio više nego njegovi prethodnici u deset ili dvadeset godina, a dokaz tome su cijene nekretnina koje su u ovom periodu gotovo udvostručene, pa je m2 poslovnog prostora u Zenici dostigao sumu od 2.000 ili više eura, što je znak da je ovaj grad postao veoma interesantna destinacija za biznis u BiH, ali i mnogo šire na Balkanu.

Kilometri obnovljenih puteva, mostovi, ulice, pločnici, mnoštvo škola, ustanova i sportskih terena širom zeničke općine samo su dio djela načelnika Smajlovića u ovom periodu, koji bi zbog svojih vizionarskih pogleda, trebalo da bude inspiracija ostalim načelnicima, ali i političarima BiH, stoji u saopćenju.

Evropski pokret u BiH je načelniku Smajloviću odao priznanje za njegov rad 9. maja 2007. proglašavajući općinu Zenica "Evropski otvorenim gradom" a Smajlovića "Najtolerantnijom ličnošću BiH" a u septembru će Smajović biti proglašen i počasnim predsjednikom EPuBiH.

Otvorenost općine Zenica za sve dobronamjerne ljude i progresivne ideje, napredan i moderan načelnik, koji zajedno garantiraju prosperitet i boljitak, bili su glavni motivi rukovodstvu EPuBiH da početkom februara donese odluku da svoje sjedište od 1. septembra 2007. preseli u Zenicu, čime bi ovaj grad trebalo postati centar evropskih integracija nevladinog sektora BiH, saopćeno je iz EPuBiH.