Haris Silajdžić
0

'Entitetsko glasanje zaustavilo EU integracije'

FENA
Stranka za BiH ocjenjuje da je proces integracije BiH u EU zaustavljen, zahvaljujući korištenju mehanizma blokade, odnosno entitetskog glasanja u državnom parlamentu, što omogućava postojeći Ustav BiH.

Predsjednik ove stranke Haris Silajdžić izjavio je danas na pres-konferenciji da je radi napretka BiH na putu punopravnog članstva u EU potrebno otkloniti ove blokade ustavnom reformom.

Kao posljednji dokaz zloupotrebe entitetskog glasanja u državnom parlamentu, Silajdžić navodi nemogućnost usvajanja seta zakona koje je EU navela kao preduvjete za ukidanje viznog režima za građane BiH.

-Upravo zahvaljujući zloupotrebi entitetskog glasanja moguće je da uskoro građani BiH budu jedini u regiji za koje će i dalje važiti šengenski vizni režim za putovanja u zemlje EU, smatra Silajdžić.

Stoga je ukazao na potrebu hitnog osnivanja parlamentarne komisije za ustavnu reformu, uz angažman i podršku domaćih institucija i predstavnika međunarodne zajednice, koja će garantirati transparentnost procesa rasprave o ustavnoj reformi.

U ovoj javnoj raspravi treba omogućiti učešće stručnjaka, nevladinih organizacija i predstavnika civilnog društva te građana na teritoriji cijele države, ističe Silajdžić.

SBiH navodi da će se zalagati za osiguranje ustavne i institucionalne zaštite i kolektivnih prava, ali će u predstojećim ustavnim pregovorima biti još odlučniji protiv mogućnosti zloupotrebe zaštite ovih prava kroz mehanizam entitetskog glasanja.

Osim toga, rukovodstvo ove stranke danas je iznijelo stav da podržava produženje mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH, ocjenjujući da je njihov angažman još neophodan.

Smatraju da protiv njihovog rada u Sudu i Tužilaštvu BiH mogu biti samo oni kojima nije u interesu borba protiv organiziranog kriminala, privrednog kriminala i korupcije, kao i efikasnost istraga i suđenja za ratne zločine.