SDA
0

Entitetski Parlament da zauzme stav o "butmirskom procesu"

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je u nedjelju predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića da, u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, odmah zakaže posebnu sjednicu Narodne skupštine na kojoj bi ova institucija zauzela stavove povodom već započetog "Butmirskog procesa" čiji je cilj, kako tvrdi ova stranka, da dovede do promjena odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U saopćenju SDS još jedanput podsjeća SNSD i PDP na ranije usvojene stavove entitetskog parlamenta za koje su glasali i njihovi poslanici, da pregovori mogu biti vođeni isključivo u institucijama sistema, “a ne po kafanama ili vojnim bazama”.

  • Vođenje razgovora u institucijama sistema znači da Skupština RS-a mora donijeti odluku da li će i pod kojim uvjetima taj bh. entitet učestvovati na bilo kakvim razgovorima, ko će biti njeni predstavnici i s kojom platformom će nastupati, a ne da se gotova rješenja donesu u Parlament, upozorava SDS.

SDS ukazuje i da, u ovako ozbiljnim okolnostima, nijedan pojedinic niti ijedna partija, nema pravo da o sudbini RS-a pregovara mimo njenih institucija i daleko od očiju javnosti.