Značajan praznik
0

Emir Države Katar čestitao Dan državnosti BiH: Naši odnosi su potvrđeni tokom najtežih ratnih iskušenja

A. Ku.
Foto: Ambasada Države Katar u Sarajevu
Foto: Ambasada Države Katar u Sarajevu
Emir Države Katar, šeik Tamim bin Hamad Al-Thani uputio je čestitku povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, prenijela je katarska državna agencija QNA.

Katarski suveren čestitku je uputio aktuelnom predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću. Komšiću je 25. novembar čestitao i zamjenik emira Države Katar, šeik Abdullah bin Hamad Al-Thani.

Premijer Države Katar i ministar vanjski poslova te zemlje, šeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani čestitku povodom Dana državnosti uputio je Borjani Krišto, predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH.

Zvanična Doha nije zaboravila Dan Državnosti BiH ni u trenutku kada ostvarila izniman diplomatski uspjeh posredujući između Izraela i Hamasa, koji su rezultirali dogovorom o humanitarnom primirju u Gazi, na čemu je emiru Al-Thaniju čestitao i američki predsjendnik Joe Biden.

Inače, ambasador Države Katar u Bosni i Hercegovini, Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah, u povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, uputio je svim građanima najiskrenije čestitke.

"Dragi građani Bosne i Hercegovine, povodom Dana državnosti prijateljske Bosne i Hercegovine, zadovoljstvo mi je uputiti vam najiskrenije čestitke. Koristim ovu priliku da istaknem snažne odnose između naše dvije prijateljske zemlje, jer Državu Katar i Bosnu i Hercegovinu karakterišu odlični odnosi u oblasti politike, ekonomije, kulture i sporta, a čiju 30. godišnjicu ove godine obilježavamo. Dragi prijatelji, želim vam napredak, prosperitet i iznad svega mir. Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine", naveo je.

Država Katar i Bosna i Hercegovina u ovoj godini obilježavaju 30. godišnjicu uspostave bilateralnih odnosa.

Odnosi Katara i Bosne i Hercegovine su snažni, prijateljski i bratski te kao takvi dvije države vežu od bosanskohercegovačke nezavisnosti do danas.

Iskrenost tih odnosa na najdirektniji način je potvrđena u toku najtežih ratnih iskušenja u Bosni i Hercegovini, ali u vrijeme poratne obnove i izgradnje zemlje.