BiH
0

Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH bez jedinstvenog stava o reformi penzionog sistema

SRNA
Ekonomsko-socijalno vijeće Federacije BiH (FBiH) danas nije postiglo jednoglasan stav u vezi sa provođenjem strategije reforme penzionog sistema FBiH čiji je Prijedlog predstavio član ekspertskog tima za reformu PIO federalne Vlade Sulejman Garib.

Garib je rekao da Prijedlog strategije reforme penzionog sistema u FBiH predstavlja pokušaj da se sistem očuva od urušavanja.

Strategija predviđa tri stuba penzionog osiguranja: međugeneracijsku solidarnost, povlaštene penzije i dobrovoljno penziono osiguranje.

Predstavnik poslodavaca u Ekonomsko-socijalnom vijeću Mladen Pandureviće rekao je da se ne može govoriti o reformi PIO dok ne budu stvoreni preduslovi za njeno provođenje, odnosno dok se privreda koja puni penzione fondove ne podigne na noge. 

Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda dao je snažnu podršku ovoj strategiji, ističući da se ne bi smjelo kasniti sa aktima neophodnim za njenu realizaciju.

Govoreći o budžetu FBiH za narednu godinu, Bevanda je naglasio da je federalno Ministarstvo finansija uradilo sve svoje obaveze u tom smislu, jer je dostavilo prednacrt Vladi FBiH u kojoj nema raspoloženja da ga razmatra. 

Ekonomsko-socijalno vijeće prihvatilo je na današnjoj sjednici Izvještaj o radu za 2010. godinu.