BiH
0

Ekonomski fakultet u Sarajevu kreće u proces za dobijanje akreditacije EQUIS

FENA
Ekonomski fakultet u Sarajevu namjerava u narednih tri do pet godina realizirati proces čiji će rezultati omogućiti dobijanje najprestižnije svjetske akreditacije namijenjene ekonomskim fakultetima – EQUIS.

Tim povodom, ovaj fakultet danas je na konferenciji za medije ugostio generalnog direktora EFMD-a, organizacije koja izdaje spomenutu akreditaciju, Erica Cornuela te dekana Ekonomskog fakulteta u Ljubljani Maksa Tajnikara.

Tajnikar pojašnjava kako je ljubljanski Ekonomski fakultet akreditaciju EQUIS-a dobio tek u oktobru prošle godine, nakon velikih napora i truda tokom proteklih više od pet godina. Time je, uz Ekonomski fakultet u Varšavi, jedina obrazovna institucija na području istočne Evrope koja posjeduje taj dokument.

On dodaje kako organizacija EFMD za dodjelu akreditacije zahtijeva ispunjenje jedanaest standarda. Neki od najvažnijih su internacionalizacija fakulteta, što podrazumijeva određeni brojni minimum stranih studenata i profesora te učešće na mnogim međunarodnim skupovima. Tajnikar ocjenjuje kako je za Sloveniju upravo spomenuti standard bio najteži za ispuniti, a i danas ovaj ljubljanski fakultet broji 300 stranih studenata, što je i dalje ispod evropskog prosjeka.

Značajan standard je i kvalitet programa studija. Kao važan kriterij slijedi i dobra saradnja s privrednim institucijama.

Eric Cornuel naglašava kako je na prenapučenom tržištu obrazovanja potrebno imati akreditaciju koja će potvrditi izniman kvalitet nekog studija i time se izdvojiti iz mase fakulteta više lokalnog karaktera. Stoga organizacija EFMD usmjerava obrazovne institucije da se uključe u proces kontinuiranog napretka. Njega omogućuje upravo spomenuta akreditacija, koja čak ima veću vrijednost od onih koje izdaju američke institucije.

Dekan Ekonomskog fakulteta Muris Čičić očekuje da će u predstojećem procesu Ekonomskom fakultetu umnogome pomoći saradnja i iskustvo ljubljanskih kolega. Tako je u posljednje dvije godine već formirano nekoliko posebnih tijela, obaveznih u procesu dobijanja akreditacije. Ovaj sarajevski fakultet još nije predao zvaničnu prijavu za dobijanje akreditacije, dok se ne završe dodatne pripreme.

EQUIS je vodeći međunarodni sistem za procjenu kvaliteta, unapređenje i akreditaciju ekonomskih fakulteta. Svega 105 fakulteta širom svijeta posjeduje ovu akreditaciju.

Procjenjuje se da bi cjelokupan proces do dobijanja akreditacije Ekonomski fakultet mogao koštati više od milion eura.