Veliki prijatelj BiH
101

Džaferović se sastao sa bivšim predsjedavajućim Vijeća sigurnosti UN-a Diegom Arriom

M. G.
Foto: Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas bivšeg predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija ambasadora Diega Arriu.

Džaferović je zahvalio ambasadoru Arrii za sve što je uradio za Bosnu i Hercegovinu tokom rata, u svojstvu stalnog predstavnika Venecuele u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti UN-a.

Džaferović je kazao da je ambasador Arria ispunio svoju ljudsku dužnost, je je već u ljeto 1993. nakon svoje posjete Srebrenici upozorio međunarodnu zajednicu da je na djelu genocid, ali je izostala pravovremena reakcija.

Naglašeno je da iz perioda 1992-1995. međunarodna zajednica mora izvlačiti lekcije za aktuelne i buduće izazove, imajući u vidu da je na sceni ista prijeteća retorika usmjerena protiv Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je poželio dobro zdravlje ambasadoru Arrii i kazao da će zauvijek biti pamćen kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, koji je pritekao u pomoć kada je bilo najteže.