BiH
27

Dušan Šestić: Tekst himne ćemo dobiti onda kada to budemo istinski željeli

Piše: E. F.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što staru himnu "Jedna si jedina" nisu prihvatili Srbi i Hrvati u našoj zemlji, na današnji dan prije tačno 17 godina zamijenila ju je himna Intermezzo. Ni danas reprezentativna pjesma države nema svoj tekst, a prema svemu sudeći, uskoro ga neće ni dobiti.

Naime, jedina inicijativa da naša himna dobije tekst propala je 2009. godine. Tada su članovi Komisije za izbor teksta himne BiH predstavili prijedlog teksta himne BiH čiji su autori Dušan Šestić, koji je ujedno i autor muzike, te Benjamin Isović.

Ipak, tekst su osporili srpski predstavnici u Domu naroda, iako ni ovaj, kao ni stari teskt himne, nije sadržavao nijedno ime etničkih grupa u BiH. Tako građani naše zemlje i dalje ne mogu pjevati svoju himnu.

Osim Bosne i Hercegovine, jedino još Španija nema tekst himne, također zbog napetih međuetničkih odnosa.

Dušan Šestić je za Klix.ba kazao kako je tužno da za 17 godina njegova muzika nikada nije dobila prateći tekst koji bi svi zajedno pjevali.

"Žalosno je, stvarno žalosno", kaže Šestić.

Na pitanje da li bi ponovo učestvovao u predlaganju teksta pjesme ukoliko bi inicijativa za takvo što bila pokrenuta, Šestić kaže da nije razmišljao o tome.

Ipak vjeruje, da će naši reprezentativci i svi koji iskreno vole ovu zemlju nekada zapjevati nacionalnu himnu.

"Sve će se nekada riješiti, samo je potrebna iskrena želja da se nešto riješi, da se neka stvar uradi", kazao nam je Šestić.

Predloženi tekst himne iz 2009. godine:

Ti si svjetlost duše Vječne vatre plam Majko naša zemljo Bosno Tebi pripadam Divno plavo nebo

Hercegovine U srcu su tvoje rijeke Tvoje planine Ponosna i slavna Krajina predaka Živjećeš u srcu našem Dov'jeka Pokoljenja tvoja Kazuju jedno: Mi idemo u budućnost Zajedno!