Spomenik ubijenoj djeci
0

Duratović poručio da Prijedor ima historijsku šansu da stavi tačku na "i"

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Predsjednik Skupštine Grada Prijedora Mirsad Duratović na današnjem obilježavanju Dana bijelih traka je kazao da lokacija za izgradnju spomenika ubijenoj djeci još uvijek nije definitivno usaglašena, ali da postoji načelni dogovor.

Duratović je nakon šetnje glavnom ulicom u Prijedoru kazao da do sada nije postojala veća saglasnost političkih predstavnika u Prijedoru o izgradnji spomenika ubijenoj djeci, da lokacija još uvijek nije definitivno usaglašena, ali da trenutni prijedlog ima najveći stepen saglasnosti među političkim predstavnicima.

"Nadam se da će politički predstavnici u Prijedoru shvatiti da su dobili šansu da Prijedor stavi historijsku tačku na 'i' i da se okrenemo budućnosti bez zaboravljanja prošlosti te da odamo poštovanje ubijenoj djeci Prijedora kako bi se roditelji mogli posvetiti budućnosti, a ne da žive u prošlosti", izjavio je Duratović te naglasio da će Prijedor, bez obzira na epidemiološke mjere, uvijek pronaći način da obilježi značajne datume kao što su zločini u logorima Omarska, Keraterm, zločin na Korićanskim stjienama, ali i današnji Dan bijelih traka.

Edin Ramulić, aktivista Inicijative "Jer me se tiče" je kazao da Dan bijelih traka nije samo zbog spomenika ubijenoj djeci Prijedora, već da današnji dan ima mnogo veći značaj.

"Spomenik ubijenoj djeci Prijedora je najveći povod za Dan bijelih traka u Prijeodru, ali mi imamo ogroman problem, ranije smo imali manje problema dok su tu bili učesnici u ratu, ali sada imamo generaciju mladih političara, aktivista i udruženja građana koji sve ovo dovode u pitanje. Dovode u pitanje Dan bijelih traka, stradanje djece, bojim se da će nam se ispostaviti sve ono što je 25 godina provodio jezik mržnje", kazao je Ramulić.

Dodao je da možda već naredne godine neće moći dostojanstveno obilježiti Dan bijelih traka.

"Gdje se nacionalizam javlja i budi, bit će kasno kada vijesnici rata zazveckaju oružjem. Moramo se boriti protiv nacionalizma koji uvijek budi fašizam", zaključio je Ramulić.