Stav porodica nestalih
0

Država treba stati iza zakona o nestalima i provesti ga u cijelosti

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) organizirala je u srijedu u Vogošći javnu tribinu za obitelji nestalih osoba, predstavnike nevladinog sektora i lokalnih vlasti.

Zajedno s predstavnicima Instituta za nestale osobe BiH informirali su ih o procesu traženja i identifikacije nestalih, pravima obitelji nestalih definiranih državnim Zakonom o nestalim osobama i ICMP-ovom centru za upite o nestalim osobama.

Predsjednica Udruženja obitelji nestalih s područja općine Vogošća Ema Čekić kaže da članovi obitelji nestalih nisu zadovoljne tempom implementacije Zakona o nestalim osobama BiH i traže da on bude proveden u cijelosti.

"Obitelji nestalih znaju prava i pravdu. Imamo mi zakon, ali se on ne provodi. Država treba da stane iza ovog zakona, ako je već potpisnica tog dokumenta, i da ga provede u cijelosti", kaže ona.

Ističe da su skupovi poput današnjeg vrlo bolni za obitelji nestalih jer ih podsjećaju na njihove najmilije koji više nisu među živima. Mnoge majke su, kaže Čekić, umrle a nisu dočekale da budu pronađene kosti njihove djece.

Predstavnica ICMP-a, šefica kabineta direktora za zapadni Balkan Klaudia Kuljuh dijelom se složila s obiteljima nestalih i naglasila da nije u potpunosti implementiran dio Zakona koji obuhvata finansijsku potporu, te ekonomska i socijalna prava obitelji nestalih osoba.

Međutim, ističe i to da mnoge obitelji nestalih osoba u BiH nisu dovoljno informirane o pravima što ih imaju po Zakonu o nestalim osobama BiH i nada se sa će im današnji skup pomoći da dođu do, za njih, važnih informacija.

"Obitelji nisu dovoljno informirane o pravima vezanim za zdravstvenu zaštitu a odnose se na one koje tu vrstu zaštite ne ostvaruju po bilo kom drugom osnovu, kao i upisu u obrazovne ustanove i matične knjige i ne koriste ih dovoljno", kazala je.

Navodi da se najčešće primjedbe obitelji nestalih odnose na upis u matičnu knjigu, a zbog toga što matični uredi nisu promijenili svoju regulativu i prilagodili je Zakonu. Pojasnila je da Zakon o nastalim osobama BiH obiteljima nestalih dozvoljava da izaberu u kojoj će općini upisati identificiranu osobu koja je bila nestala.

"Međutim, matični uredi nisu promijenili svoju regulativu zbog čega se dešava da umrla odnosno identificirana osoba bude upisana u općini gdje je boravila prije rata, gdje je rođena ili u općini gdje je grobnica pronađena", navodi ona.

Zakon o nestalim osobama u BiH, osim prava da djeca nestalih osoba imaju prednost kod upisa u obrazovne ustanove, zdravstvenu zaštitu i prava odabira mjesta upisa u matične knjige umrlih, podrazumijeva i formiranje fonda za finansijsku potporu obiteljima nestalih.

"Nažalost, taj fond još nije uspostavljen iako je Zakon o nestalim osobama BiH objavljen u novembru 2004. i to je jako loše", kaže Kuljuh.

Prema podacima ICMP-a, još se traga za 8.000 do 9.000 nestalih osoba, a glavni problem su informacije o tome. Tačan broj nestalih nije poznat jer još nije verificirana kompletna centralna evidencija.

S današnjeg skupa ukazano je na potrebu da svi zajedno moraju uložiti što više napora da bi se što prije došlo do informacija „jer vrijeme prolazi, svjedoci umiru, ljudi zaboravljaju“.

"Ipak, BiH je dosad pronašla oko dvije trećine nestalih što je značajan uspjeh", poručeno je.

Današni skup u Vogošći početak je druge serije tribina ICMP-a koje su planirane za teritoriju BiH. Nakon sutrašnje u Istočnom Sarajevu, tribine će biti nastavljene naredne sedmice i tokom ljeta.