BiH
105

"Drveće nade": Maglajlije posadile preko 60 sadnica drveća na šetalištu uništenom poplavama

Klix.ba
(Foto: Adnan Šahman, Udruženje Dictum Factum)
U subotu, 27. septembra je ispred Doma kulture "Edhem Mulabdić" Maglaj u organizaciji Udruženja mladih "Dictum Factum" i pod pokroviteljstvom Fondacije "Schule Helfen Leben" održana akcija pošumljavanja "Trees of Hope".

Cilj akcije je bilo sađenje drveća na od poplava uništenom šetalištu na obali rijeke Bosne, omiljenom sastajalištu mladih. U ovo je akciji učestvovalo preko 50 volontera, pretežno mladih i posađeno je oko 60 sadnica drveta.

"Veliko je zadovoljstvo danas vidjeti moje mlade sugrađane i ove nešto starije kako podržavaju ovu inicijativu, čiji smo naziv preuzeli iz Amerike gdje postoji istoimena akcija 'Trees Of Hope', u kojoj se nakon svake katastrofe nastoji posaditi drvored. Također, na svaku posađenu sadnicu okačena je motivaciona poruka koja bi trebala ohrabriti mlade na aktivizam i hrabrost nakon majskih poplava", kazao je za Klix.ba koordinator ovog projekta i član upravnog odbora udruženja "Dictum Factum", Adi Softić.

On je dodao kako su najaktivnije bile Enna Zone Đonlić i Nadina Habibović, te kako posebnu zahvalu za uspješnu realizaciju duguju njihovim mladim inžinjerima šumarstva i maglajskim studentima šumarskog fakulteta koji su kroz ovu akciju imali "jedan odličan praktični ispit koji su uspješno položili".

Ovo je inače prvi ekološki projekat u nekom od poplavljenih područja koji organizuju mladi.