{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Živa zastava za domovinu" Adija iz Maglaja oduševila Madonnu

26.7.2014. u 10:15
444
52
"Živa zastava za domovinu" Adija iz Maglaja oduševila Madonnu
444
"Živa zastava za domovinu" Adija iz Maglaja oduševila Madonnu
Zadnji dan februara 2014. godine bio je dan velike pobjede nad predrasudama u danas već devastiranoj sportskoj dvorani "Pobjeda" u Maglaju.
Tada je 80 gimnazijalaca u režiji mladog umjetnika Adija Softića (19) iz Maglaja izvelo performans "Živa zastava za domovinu", oformivši svojim tijelima, uz papire i kišobrane, zastavu BiH.

"Za mene je to bio trijumf nad neistinom, mržnjom, dokaz pravog, nepatvorenog patriotizma. Pobjeda mene, gimnazije, Maglaja", prisjeća se Softić u razgovoru za Klix.ba.

Ne nadajući se uspjehu, fotografiju performansa uz opis "Zastava ne čini državu, državu čine ljudi koji se vole pod bojama svoje zastave" prijavio je na takmičenje "Art For Freedom", koje vodi pjevačica Madonna uz gostujuće kustose (Katy Perry, Miley Cyrus).

Adi Softić
Adi Softić
"Nisam uopšte pratio dešavanja jer sam znao da se dnevno prijavi na hiljade radova zaista kvalitetnih umjetnika iz cijelog svijeta", kaže ovaj Maglajlija.

Međutim, Adi Softić uskoro dobija mail u kojem stoji da je njegov rad uvršten u svjetski kalendar platforme "Art For Freedom", što znači da je u konkurenciji za glavnu nagradu.

"Nisam mogao da vjerujem - odjednom ja, klinac iz Maglaja, zaljubljen u umjetnost dobijam pismo od Madonninog tima i nje kako mi je rad dobar, kako je u kalendaru. Isplati se imati san", priča Softić, te dodaje kako izuzetno voli Madonnin rad, budući da je ona "majka showbussinesa ka kojem teži".

Spekuliše se da će neki radovi sa platforme "Art For Freedom" biti korišteni u Madonninoj predstojećoj turneji i promotivnoj kampanji albuma.

"Bila bi to velika stvar. Nadam se da će sam performans biti lijepa inspiracija budućim generacijama da, kada ponovo uđu u dvoranu čijoj se obnovi nadam uskoro, počnu sanjati još veće snove", zaključuje Adi Softić u razgovoru za Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: