Iz Sarajeva
64

Druga ekipa spasilaca iz GSS-a krenula prema Turskoj: Spremni smo poslati dodatne timove

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Druga ekipa spasilaca Gorske službe spašavanja Federacije BiH otputovala je danas iz Sarajeva prema Turskoj gdje će zajedno s brojnim kolegama učestvovati u akciji spašavanja unesrećenih iz zemljotresa koji je pogodio ovu državu.
Kako je saopćeno iz GSS-a, prema Turskoj će se danas uputiti 50 spasilaca koji su bili spremni krenuti još jučer ujutru, ali su zbog potrebnih protokola krenuli danas.

"Dodatni broj spasilaca GSS FBiH je u pripravnosti i spremni smo poslati i dodatne timove. Kolegama želimo sigurno putovanje, što brži dolazak i priključivanje timovima na terenu", naglasili su.

Prva ekipa spasilaca GSS-a, njih 20, krenula je jučer zajedno sa pripadnicima Federalne jedinica za spašavanje iz ruševina.

Također, jutros su prema Turskoj krenuli i pripadnici GSS-a Novi Grad. Zajedno sa svojim kolegama iz AFAD-a koji su već u ugroženim područjima učestvovat će u akcijama potrage i spašavanja stanovništva.

Turska ambasada u Sarajevu i agencija TIKA pružaju svu neophodnu organizacijsku i logističku podršku za spasioce koji su krenuli prema područjima pogođenim zemljotresom.