Sarajevo
13

Drljača: Reforma Zakona o PIO-u u FBiH iz 2018. godine donijela je redovnu isplatu penzija

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U Sarajevu je danas održana konferencija "Reforme mirovinskog/penzijsko i invalidskog osiguranja u FBiH", koja predstavlja reforme koje su provedene u ovom sektoru od 2018. godine.

Ministar rada i socijalne politike u Vladi FBiH Vesko Drljača na današnjoj konferenciji je rekao kako je Zakon o PIO koji je donijet 2018. godine donio novi izračun penzija kroz bodovnu formulu.

Penzije danas tako, kako kaže ministar Drljača, zavise samo od perioda stažnog osiguranja i uplaćenog doprinosa umjesto od ranijeg sistema koji je bio - koeficijenta.

"Penzije se isplaćuju redovno, petog u mjesecu, usklađivanja su redovna. Penzije su garantovane, bez obzira na smanjenje u budžetu", kaže Drljača.

Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike (Foto: T. S./Klix.ba)
Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike (Foto: T. S./Klix.ba)

"Penzije su drugi prioritet u isplati iz budžeta, odmah nakon servisiranja vanjskog i unutrašnjeg duga. Kada se servisiraju vanjski i unutarnji dugovi, prva kategorija koja se ispolaćuje su penzije", dodaje on.

Josef Muchitsch, član saveza parlamenta Austrije i predsjednik parlamentarnog odbora za socijalna pitanja, uporedio je, u kratkim crtama, penzioni sistem u Austriji i u BiH.

"Kada govorimo o planovima za budućnost, najveći problem je da ne dođe do pogoršanja sistema, da ne postane lošiji nego što je bio. Moja zadaća je, kao člana parlamenta odbora, da to spriječim, to pogoršanje. Ja pozdravljam ove težnjje u BiH da se penzioni sistem reformiše, da se garantuju isplate i da ne mogu da se smanje", poručuje on.

Josef Muchitsch, član saveza parlamenta Austrije i predsjednik parlamentarnog odbora za socijalna pitanja (Foto: T. S./Klix.ba)
Josef Muchitsch, član saveza parlamenta Austrije i predsjednik parlamentarnog odbora za socijalna pitanja (Foto: T. S./Klix.ba)

I u Austriji, kao i u BiH, postoje minimalne penzije koje se isplaćuju pod određenim uslovima. Jedan od tih uslova jeste, kako kaže on, da je neko najmanje 15 godina uplaćivao penziono osiguranje.

"Ali u Austriji postoje političke partije koje žele nametnuti mladim generacijama pitanje da li je njihova penzija sigurna, a moj odgovor na to jeste da je penzioni sistem je onoliko siguran koliko politčke stranke žele da ga učine", poručio je Muchitsch.

Na današnjoj konferenciji prisustvovali su i premijer Vlade FBiH Fadil Novalić i Zijad Krnjić, direktor Zavoda MIO/PIO.