BiH
493

Dramatično upozorenje načelnika: Vareš je grad koji odumire

Piše: N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Situacija u Varešu, predratnom industrijskom središtu, je u najmanju ruku kritična. Budžet općine nedavno je bio blokiran zbog nagomilanog duga većeg od 4 miliona KM, a o dramatičnosti situacije govori i činjenica da je načelnik Avdija Kovačević već nudio ostavku.

Vareš je općina koja je pozicionirana na 42. kilometru sjeveroistočno od Sarajeva, općina koja ima površinu 394 kvadratna kilometra, a prema popisu iz 1991. godine u Varešu je živjelo 22.203 stanovnika.

Nažalost, malo je još pozitivnog što se može reći za današnji Vareš. Prema preliminarnim rezultatima Popisa stanovništva, u Varešu živi 9.556 osoba, što je u odnosu na predratni period drastičan pad koji je zabilježen u rijetko kojoj općini u BiH. Zaposlenih je blizu 1.300, a prosječna plaća iznosi nešto više od 600 KM.

Sve se to odražava i na općinski budžet. Poreska uprava Federacije BiH početkom ove godine blokirala je sve račune Općine s namjerom da naplati dug iz perioda 2001.-2008. koji iznosi nešto više od 4 miliona KM.

“Vareš prolazi kroz jednu od najtežih etapa u svojoj povijesti. Budžet u 2015. godini, uključujući i grantove viših nivoa vlasti, iznosi nepunih 2,8 miliona KM. Međutim, stvarni budžet, odnosno dio budžeta koji mi dobijemo od naplate direktnih i indirektnih poreza, iznosi mnogo manje”, kaže za Klix.ba Avdija Kovačević, načelnik Vareša.

I ovdje, kao i u drugim općinama, poseban problem predstavlja novi zakon o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH, prema kojem Vareš godišnje ubire 294.000 KM indirektnih poreza manje.

Račun Općine deblokiran je nakon potpisivanja Protokola o reprogramu duga. No, u periodu blokade budžeta, sva sredstva je skidala Poreska uprava Federacije BiH, tako da je i time znatno umanjen priliv sredstava u budžet Vareša. Prema potpisanom Protokolu o reprogramu, Vareš bi trebao svaki mjesec u narednih pet godina na ime duga Poreskoj upravi uplaćivati 60.000 KM. Šta će biti kad na naplatu dođe prva rata niko ne zna jer novca nema. A prva rata na naplatu stiže za tri dana.

No, nije budžet jedini problem Vareša. Kratkoročna i dugoročna prognoza zvuče jednako loše.

“Ja ne znam da li se danas uopće može kazati da Vareš ima privredu. Većina privrednih subjekata danas su zatvoreni i praktično više ništa nije u funkciji”, kaže Kovačević koji dodaje da većina zaposlenih radi u nekoj od državnih institucija, prvenstveno u Općini, školama itd.

“Istina, imamo nekoliko malih preduzeća koja uspijevaju opstati zapošljavajući po nekoliko radnika, najviše 50-ak”, dodaje Kovačević. Znatan broj radnika radi i u Šumariji, njih stotinjak.

Stanovnici Vareša, oni koji su već odselili iz njega, ali i oni koji još uvijek žive na području Vareša, kažu da je to grad koji odumire. Načelnik Kovačević samo se djelimično slaže.

“Ma gore je. Vareš ne odumire, Vareš bukvalno umire. Njegova klinička smrt jasno se vidi”, kaže Kovačević.

Sve veći broj stanovnika definitivno seli. Jednako je značajan i broj onih koji fiktivno prijavljuju prebivalište u nekoj drugoj općini, posebno na području Kantona Sarajevo. Razlog je jednostavan: ljudi prebivalište prijavljuju na području Kantona Sarajevo jer im to omogućava bolja socijalna prava i zdravstvenu zaštitu. Općinske vlasti barataju podacima da se samo u posljednje tri godine fiktivno odjavilo 1.700 osoba.

Šta će biti znat će se do maja. Načelnik Kovačević već je nudio ostavku, ali ju Općinsko vijeće nije prihvatilo. Ipak, Kovačević je jasno poručio da će u maju, ako do tad ne bude pomoći viših instanci, i definitivno podnijeti ostavku. A činjenica da neki funkcioner u BiH podnosi ostavku dovoljno govori o alarmantnosti situacije.