BiH
0

Dragan Čović: OHR treba da zatvori vrata

SRNA
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
OHR treba da zatvori vrata u BiH čime bi bilo spriječeno sankcionisanje građana BiH kroz tu instituciju, smatra predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

"BiH treba da postane kandidat za EU i eventualno član NATO-a, a to ne može sa OHR-om koji nameće zakone, ukida odluke Suda BiH i Centralne izborne komisije /CIK/ i uvodi sankcije ljudima koji se ovdje ne mogu kandidovati na određene pozicije", rekao je Čović Srni.

On je rekao da je na sjednici Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira u BiH /PIK/ istakao da BiH danas nije pravna država i da njeno pravosuđe mora da bude oslobođeno uticaja bilo kakve politike.

Čović je istakao da BiH ima pojedince ili predstavnike pojedinih stranaka koji apsolutno dominantno utiču na javni RTV sistem, konkretno na televiziju Federacije BiH, a posebno na pravosuđe BiH, što smatra nedopustivim.

"Nama treba nezavisna BiH sa nultom stopom kriminala. Svaki građanin pred zakonom treba da je isti. Zato moramo imati pravosuđe na koje niko od nas političara neće imati uticaja. Ovaj posao moraju da rade profesionalci u skladu sa svojom savješću", istakao je Čović.

On smatra da je to platforma, odnosno podloga da se napravi stabilna BiH, dodajući da je neophodno riješiti pitanje Izbornog zakona i Ustava BiH, koji se mora izmijeniti bar da se ispoštuje odluka  Suda  u Strazburu. 

Čović je ocijenio da bi bio veliki iskorak kada bi ova pitanja bila riješena do kraja godine.
Govoreći o formiranju vlasti, Čović je rekao da je stav HDZ-a BiH da legitimni predstavnici sva tri naroda koji su dobili podršku na izborima moraju da čine vlast na svim nivoima, napominjući da vlast mora da bude formirana u skladu sa zakonom, ali da to nije učinjeno na nivou Federacije BiH.

"Suspenzija odluka CIK-a i Suda BiH najbolji su primjer za to. Mi nemamo namjeru da pokrećemo bilo kakvo pitanje pred Ustavnim sudom, jer imamo odluku OHR-a koji ima bonska ovlaštenja, pa može i donositi takve odluke. Dok one traju, mi ćemo se prema njima odnositi kako priliči odnosu jedne političke stranke prema toj instituciji. Siguran sam da ona neće dugo trajati, a mi ćemo dati dovoljno ohrabrenja da visoki predstavnik što prije poništi takvu odluku i da šansu zakonu i Ustavu", rekao je Čović.

Čović smatra da šest stranaka koje čine kolegijum u Parlamentarnoj skupštini BiH treba da čine vlast na svim nivoima i da jedino takva vlast može da funkcioniše na nivou BiH, posebno u FBiH.

Govoreći o izboru predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Čović je izrazio uvjerenje da kandidat Slavo Kukić nema šanse da dobije tu poziciju.

"Nije korektno da Predsjedništvo donosi bilo kakve odluke o mandataru, a da za to nema kvalitetnu garanciju da će to proći u parlamentu.  Jasno je kako će gospodin Kukić završiti i ta priča je gotova. Mi se moramo pozabaviti pitanjem kako da naš kandidat Borjana Krišto dobije dovoljnu podršku u parlamentu", rekao je Čović.