BiH
3

Donedavni članovi HDZ-a 1990 u Mostaru osnovali novu stranku

FENA
Slaven Raguž
Slaven Raguž
U nedjelju navečer u Mostaru je osnovana nova stranka u BiH s hrvatskim predznakom, a riječ je o Hrvatskoj republikanskoj stranci (HRS) u kojoj se, između ostalih, nalaze i donedavni članovi HDZ-a 1990.

Na utemeljiteljskoj skupštini održanoj u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača za vršitelja dužnosti predsjednika HRS-a izabran je Slaven Raguž koji je nedavno mjesto predsjednika mostarskog gradskog odbora HDZ-a 1990 i člana Glavnog odbora te stranke.

U privremeno predsjedništvo, koje će voditi stranku do konvencije, izabrani su Slaven Bevanda (bivši član Predsjedništva HDZ-a 1990) zatim Ivica Barbarić, Ivica Pušić i Dalibor Ravić.

Prema riječima Slavena Raguža, cilj HRS-a je okupljanje mlađe generacije politički aktivnih Hrvata koji će jasnije i glasnije artikulirati nacionalne interese Hrvata u BiH, ali koji to neće koristiti kao opravdanje i prikrivanje nerada, korupcije, nepotizma i svake druge društvene devijantnosti'.

"Očigledna je potreba za političkom snagom koja bi jasnije morala stati u obranu hrvatskih interesa na višim nivoima. Međutim još je veća potreba da se jasnije stvori jedna politička alternativa na nižim nivoima. U situaciji smo gdje na hrvatskoj političkoj sceni ne postoji opozicija. Svi su u vlasti na nekom od nivoa, ali niko ništa ne radi, osim za sebe i svoju interesnu grupaciju", rekao je Raguž.

Dodao je kako će primarni fokus HRS biti na rješenju ustavno pravnog statusa Hrvata u BiH.

"Čvrsto smo opredijeljeni za BiH, ali za BiH uređenu na konsocijacijskim i federalističkim načelima, za BiH po mjeri sva tri njena konstitutivna naroda i svih njenih građana, gdje bi se hrvatsko pitanje riješilo kroz administrativno teritorijalnu jedinicu s relativnom hrvatskom većinom", rekao je Raguž.

Naglasio je kako će HRS biti otvoren za saradnju sa strankama koje žele poboljšati položaj Hrvata u BiH, te da će poštivati i Hrvatski narodni sabor, ali će i tražiti njegovu reformu nakonoktobarskih izbora.