Radni sastanak
43

Čovićeva opozicija se okupila u Tomislavgradu, razgovarano o saradnji uoči izbora

V. K.
U Tomislavgradu održan sastanak predsjednika HNP-a, HDZ-a 1990, HSS BiH, novoosnovane stranke HDS-a te Čapljinske nezavisne stranke (ČNS).

Domaćin sastanka bio je predsjednik HNP-a Ivan Vukadin, a HDZ 1990 predstavljao je predsjednik Ilija Cvitanović i Nediljko Rimac, ministar zdravstva FBiH.

U ime HSS-a BiH sastanku je prisustvovao predsjednik Mario Karamatić, HDS-a Ivo Tadić i Zdravko Marošević, dok je Čapljinsku nezavisnu stranku predstavljao predsjednik Pero Previšić.

Kako je naglašeno, tema sastanka su prvenstveno bili odnosi među strankama i potencijalna saradnja na izborima.

"Tema sastanka je bila zajednička saradnja u predstojećem vremenu u okviru svih političkih događanja koje nas očekuju počevši od izbora za Sabor Republike Hrvatske, do lokanih izbora u oktobru 2024. Idući sastanak je dogovoren u narednom periodu u Žepču", stoji u zajedničkom saopćenju stranaka.

Okupljeni se već duži period definiraju kao opozicija aktuelnim politikama HDZ-a i njegovog predsjednika Dragana Čovića.

U Livanjskom kantonu vlast su uz partnere formirali upravo HDZ 1990 i HNP, a ono što je interesantno jeste da u radu ne učestvuje HDZ.

Slična situacija je i u Žepču gdje je početkom februara formiran Hrvatski demokratski savez (HDS), a njegov predsjednik Ivo Tadić istaknuo je kako je osnivanje stranke prije svega rezultat nezadovoljstva politikom HDZ-a.

"Razlozi su u prvom redu sve ono što se dešavalo zadnjih godina unutar ZDK i Žepču. Želimo napraviti demokratsku stranku u kojoj ćemo se uvažavati i gdje ćemo imati mlade ljude koji imaju ideje i planove. U prvom redu želimo sarađivati sa svim opozicionim strankama, danas smo dio vlasti u ZDK i želimo uticati na sve procese, posebno unutar kantona" kazao je tada Tadić.