Veliki i značajan dan
2.9k

Domovino, sretan ti Dan nezavisnosti

Klix.ba
Na današnji dan prije 21 godinu građani BiH opredijelili su se za nezavisnost. Na referendumu, koji je održan 1992. godine, 64 posto građana se izjasnilo da želi živjeti u "suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive".

Referendum za nezavisnost BiH održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Održan je 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje, ali ujedno je bio i uvod u krvavi rat. Ipak, na referndum su izašli birači iz cijele BiH. Za nezavisnost Bosne i Hercegovine glasali su i Srbi i Hrvati i Bošnjaci.

Ipak, nekoliko godina nakon rata, prvi predsjednik Bosne i Hrcegovine, Alija Izetbegović izjavio je: Prvi mart je bio naša sudbina i neumjesno je, pa i grešno, pitanje da li je išta moglo biti drugačije. Mi ne bismo bili ono što jesmo da smo tada u ime sumnjive sigurnosti izabrali potčinjavanje".

Stoga se 1. mart smatra jednim od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH, no danas se ovaj praznik ne proslavlja na teritoriji cijele zemlje. Dan nezavisnosti je neradni dan na području Federacije BiH, dok je u Republici Srpskoj 1. mart radni dan.

Svima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom domovinom i ponose se suverenom i međunarodno priznatom zemljom, ekipa portala Klix.ba čestita 1. mart uz želju da naredni praznik proslavimo u ekonomski i politički stabilnijoj zemlji.