Planovi za izgradnju
0

Dom za maloljetnike u Orašju ili Goraždu

Sarajevo-x.com
Orašje i Goražde jedine su dvije općine u Federaciji BiH koje su se pozitivno izjasnile o izgradnji Odgojno-popravnog doma za maloljetnike na njihovoj teritoriji. Ovo pitanje ponovo je aktuelizirano nakon što je maloljetni ubica starice Ljubice Đokić - Spasojević Robert Mučišta pokušao udaviti stariju ženu u sarajevskom naselju Grbavica.

Portparol Ministarstva pravde FBiH Entoni Šeperić kazao je da su proteklih devet mjeseci brojne općine kao što su Sanski Most, Stolac, Hadžići, odbile da daju saglasnost za izgradnju ovakve ustanove.

'Raduje nas činjenica da su ove dvije općine pokazale razumijevanje. Općinsko vijeće Orašja na sjednici održanoj 31. decembra većinom glasova dalo je zeleno svjetlo za izgradnju doma na njihovoj teritoriji, a općinsko vijeće Goražda tek treba da donese konačnu odluku, iako su dosad u razgovorima pokazali spremnost za ovakav jedan projekat', kazao je Šeperić.

Prema ustavnom uređenju BiH, za izgradnju doma za maloljetnike potrebna je suglasnost lokalne zajednice. Bez obzira na gorući problem maloljetničke delikvencije u BiH, vijećnici u općinskim vijećima nisi dozvoljavali da se ovakav dom izgradnji na njihovim teritorijama.

'Idejni projekat za izgradnju doma za maloljetnike već je spreman, radi se o ustanovi poluotvorenog tipa, koja je će biti izgrađena prema savremenijim evropskim standardima. Procjene su da bi u početnoj fazi dom trebao primiti oko 30 maloljetnika, počinioca krivičnih djela, što bi zadovoljilo trenutne potrebe Federacije BiH. Druga lokacija koju odobri općina Goražde može se iskoristiti za izgradnju zatvora za žene ili drugih ustanova koje su potrebe u Federaciji BiH', istakao je Šeperić.

Odgojno-popravno dom za maloljetnike, kako ističe portparol Ministarstva pravde FBiH, nije moguće izgraditi za jednu godinu, te su prisiljeni da potraže alternativno rješenje u maloljetne prestupnike u prelaznom roku, do izgradnje doma.

Istovremeno, Udruženje roditelja maloljetne djece uputilo je apel da se neka od neperspektivnih kasarni upotrebi za smještaj maloljetnika koji su počinili neko krivično djelo.

'Razmatrali smo i taj prijedlog, ali je problem što većina kasarni nisu u vlasništvu Federacije BiH, odnosno ne zna se ko je titular. Postoji mogućnost i dogovora sa vlastima Republike Srpske, koja posjeduje ovakav tip ustanove, da se maloljetni počinioci krivičnih djela smjeste u njihov dom ', istakao je Šeperić.

Dok resorno ministarstvo, uz pritisak javnosti, provodi procedure oko izgradnje doma, maloljetni delikventi, kao što je petnaestogodišnji Robert Mučišta, ostaju u privremenom pritvoru, a kasnije na slobodi.