Smjena ministara u Domu naroda
15

Ivanić: Ovo su izljevi nježnosti i porodična svađa, ništa drugo

Piše: Edita Gorinjac
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na dnevnom redu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni ministara i zamjenika ministra iz SDA, Sadika Ahmetovića, Muhameda Ibrahimovića i Fuada Kasumovića.

Tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda, Dragan Čović je rekao da će se HDZ, ali i HDZ 1990. u Domu naroda, ali i u Predstavničkom domu, na čijem je dnevnom redu sutra smjena Zlatka Lagumdžije i Denisa Bećirovića, ponašati u zavisnosti od toga kako će se prema njima postupati kada je u pitanju ulazak u izvršnu vlast u Federaciji BiH. Čović je, između ostalog, rekao i kako će ponašanje HDZ-ova inače u Parlamentu BiH zavisiti i od rješenja u slučaju implementacije presude Sejdić-Finci, kao i od rješenja za izbor članova Predsjedništva BiH. Čović je rekao kako je nezamislivo da HDZ, s obzirom na izborne rezultate, nije dio izvršne vlasti u Federaciji.

S druge strane predsjedavajući Doma naroda i predsjednik SDA Sulejman Tihić je rekao kako je ta stranka od izbora 2010. godine igrala konstruktivnu ulogu vodeći računa kako se formira vlast.

"SDA je uvijek bila faktor rješenja problema i to je jedan od razloga zbog čega bi trebala ostati u vlasti. Kada gledamo i pojedinačno na ministre iz SDA, na njihov rad nije bilo primjedbi. Stav SDA, kada je u pitanju vlast na nivou FBiH, je jasan, mi smatramo da HDZ treba biti u vlasti", rekao je Tihić.

Predsjednik SDA je također rekao i to da ova stranka nikada nije predlagala Hrvate iz svoje stranke na pozicije koje pripadaju tom narodu, smatrajući da to trebaju raditi oni koji u tom narodu imaju legitimitet.

Izlaganje dvojice predsjednika HDZ-a i SDA, delegat Mladen Ivanić je ocijenio kao "izljeve nježnosti".

"Ovdje se radi o porodičnoj svađi. Ništa od navedenog ovdje nije razlog za smjenu, ni SDA-ovo glasanje o Budžetu, koje se navodi kao razlog za smjenu njihovih ministara, a ni Rezolucija o Siriji, kada je u piatanju smjena koja je na dnevnom redu sutra. Ovo je svađa u društvu koje ništa nije uradilo i bojim se da će se ova agonija produžiti do narednih izbora. Moj posao je da zakuham, kao neko iz opozicije, ali vladajuća koalicija je sama zakuhala, a mi ćemo samo potpiriti", rekao je Ivanić.

Mehmed Bradarić, delegat u Domu naroda iz SDP-a je kazao kako ova stranka ostaje pri tome da ministri i zamjenik ministra iz SDA trebaju biti smijenjeni.

"SDA nije glasala za Budžet, a džentlmenski dogovor šestorke je bio da onaj ko prvi napusti dogovor, mora napustiti i šestorku, što je SDA trebala uraditi", rekao je između ostalog Bradarić.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda je nakratko prekinuta zbog pauze koju je tražio delegat Ognjen Tadić.