BiH
0

Dom naroda nije prihvatio tri prijedloga zakona koje je proglasio visoki predstavnik

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu nije prihvatio tri prijedloga zakona koje je ranije na privremenoj osnovi proglasio visoki predstavnik.

Radi se o prijedlozima zakona o usvajanju: Zakona o izmjenama i dopunama zakona o krivičnom postupku, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama.

Protiv usvajanja ovih zakona bili su delegati iz srpskog naroda.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Sulejman Tihić je nakon sjednice izjavio novinarima da je ovo prvi put u radu parlamenta da su odbijeni zakoni visokog predstavnika, jer parlament i formalnopravno i stvarno nema mogućnosti ni da mijenja zakone ni da ih odbija.

„Mislim da je to rezultat politike koju vodi sadašnje rukovodstvo RS-a i uputstva koja su dobili delegati Doma naroda iz Banje Luke“, kazao je Tihić.

Delegati su danas prihvatili izvještaje zajedničke komisije oba doma koja je usaglasila prijedlog okvirnog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH i prijedlog zakona o agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Usvajanje ovih zakona naznačeno je kao prioritet u programu realizacije prioriteta iz evropskog partnerstva s BiH.

Okvirnim zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH se predškolski odgoj integrira u cjelokupni sistem obrazovanja kao njegov početni dio, što je evropski standard, za razliku od našeg dosadašnjeg tretmana predškolstva kao socijalne kategorije ili djelatnosti koja se tržišno potvrđuje.

Ovim zakonom učvršćuju se principi, ciljevi, standardi, i normativi za pripremu zajedničkih nastavnih jezgri programa za obavljanje funkcije predškolskog odgoja i obrazovanja kao i upravljanje, rukovođenje, stručni standardi, vrste evidencija, finansiranje, nadzor i druga pitanja u vezi s organizacijom i osnivanjem predškolskih ustanova.

Sistem obrazovanja u cjelini je nemoguće unaprijediti, ako se u njegovom sistemu ne definiše i predškolski odgoj i obrazovanje.

Zakonom o agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje osniva se agencija koja je nadležna za uspostavljanje standarda znanja, ocjenjivanje postignutih rezultata i razvoj zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i za druge stručne poslove u oblasti standarda znanja i ocjenjivanja kvaliteta koji su određeni posebnim zakonima i drugim propisima.

Delegati su usvojili i izvještaj zajedničke komisije oba doma koja je usaglasila prijedlog zakona o radijacijskoj i nuklearnoj sigurnosti u BiH čiji je cilj osigurati zaštitu od jonizirajućih zračenja - radijacionu i nuklearnu sigurnost građana BiH.