BiH
0

Dokić: BiH u idućih pet godina treba uložiti 130 miliona KM u informacijsko društvo

NINA
Ministar prometa i veza BiH Branko Dokić izjavio je danas u Zagrebu da prema akcijskom planu BiH treba uložiti 130 miliona KM u strategiju razvoja informacijskog društva tokom sljedećih pet godina.

Naime, delegacija Ministarstva prometa i veza BiH, na čelu s Dokićem, sudjeluje u Zagrebu od 13. do 15. aprila na dvjema sesijama koje je organizirao Crans Montana Forum.

Dokić je također istaknuo izniman značaj obrazovanja svih generacija u oblasti korištenja informacijskih tehnologija. “Osnovna digitalna pismenost bi se morala smatrati elementarnom pismenošću. Nalazimo se pred istim izazovom kao što je to bilo nakon 2. svjetskog rata kada se pod nepismenošću podrazumijevala nepoznavanje čitanja i pisanja”, rekao je Dokić.

U okviru sesije o transportnoj mreži između zapadne i jugoistočne Evrope ministar Dokić je predstavio program BiH o izgradnji autocesta koje su sastavni dio panevropskih koridora ili povezuju BiH s nekim od tih koridora. On je također upoznao prisutne s programom izgradnje ceste Banja Luka – Gradiška i Tuzla – Orašje.

“Autocesta na koridoru Vc nije samo primarni strateški interes BiH, nego se radi o iznimno važnom projektu za Evropu budući da ovaj koridor povezuje Baltik s Jadranom”, naglasio je Dokić.

On bi se tokom poslijepodneva trebao sastati i s ministrom mora, turizma, prometa i razvoja RH Božidarom Kalmetom, a trebao bi i prisustvovati i trilateralnom susretu s potpredsjednikom Austrije i austrijskim ministrom prometa i veza Hubertom Gorbachom i generalnim direktorom EUROCONTROL-a Victorom Aguadom.

Tema sastanka bit će završne pripreme za ministarsku konferenciju zemalja potpisnica CEATS (Služba za kontrolu letenja zemalja srednje Evrope) sporazuma, koja će se održati sljedeće sedmice u Luksemburgu i kojom će predsjedati BiH, odnosno ministar Dokić.