BiH
0

Dodik: Vlada nadležna za izgradnju koridora 5C kroz RS

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik podsjeća i upozorava u današnjem saopćenju da su sve nadležnosti za sprovođenje tenderske procedure za izgradnju dijela autoputa koridora 5 C, koji prolazi kroz Republiku Srpsku, u nadležnosti Vlade RS-a.

On tvrdi i da „aktivnosti na pripremi strateškog plana za tendersku proceduru“, koje je najavio pomoćnik ministra za transport i infrastrukturu u Vijeću ministra BiH Izet Bajrambašić, nemaju nikakvo uporište u Ustavu i zakonima BiH i da, s toga, moraju biti obustavljene, saopćeno je iz Vlade RS-a.

Također, povodom izjave ministra za saobraćaj i komunikacije Federacije BiH Nedžada Brankovića koji se zalaže za donošenje zakona o putevima BiH, Dodik ističe da prijenosa nadležnosti sa entiteta na nivo BiH u oblasti izgradnje autoputeva nije bilo niti će biti jer je je ovo pitanje jasno definisano Ustavom BiH.

Entitetski premijer smatra da, tezu ministra Nedžada Brankovića da se bez državnog zakona „ne može graditi autoput“, demantuje činjenica da je, u skladu sa Ustavom i zakonima u BiH, već izgrađena dionica autoputa od Sarajeva prema Visokom.

On poručuje ministru Nedžadu Brankoviću da treba "da se bavi pitanjima koja su u nadležnosti resornog ministarstva Federacije BiH, na čijem je čelu, a ne da zadire u ustavna pitanja u BiH koja se mogu mijenjati samo uz saglasnot predstavnika sva tri konstitutivana naroda u jasno definisanoj parlamentarnoj proceduri".

„Dosadašnja inertnost i neefikasnost organa u BiH na realizaciji projekta koridora 5 C ukazuje da je, za sam projekat i za građane Republike Srpske, mnogo bolje što su ingerencije za dio autoputa koji prolazi kroz Republiku Srpsku, u nadležnosti Republike Srpske“, naglašava premijer Dodik.