BiH
13

Dodik: Neka BiH bude na "crnoj listi", ali ne damo nadležnosti RS-a

FENA
Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da će prije izabrati da Bosna i Hercegovina bude na “crnoj listi” nego što će pristati na prijenos nadležnosti s entiteta na nivo BiH.

"Neka bude Bosna na 'crnoj listi', ne damo nadležnosti RS-a", ustvrdio je Dodik i naveo da BiH neće biti na "crnoj listi", ako bude usvojen zakon o sprečavanju pranja novca, ali ne i Krivični zakon.

Danas je u izjavi novinarima u Banjoj Luci pojasnio da je usaglašen Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti i da može da bude izglasan, ali da je protiv usvajanja izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH.

Tvrdi da se tačno zna koji su članovi predloženi u Krivičnom zakonu kao prijenos nadležnosti s entiteta na nivo BiH, te da taj zakon nije bio ni uvjet da se usvoji zajedno sa zakonom o sprečavanju pranja novca.

Dodik je potvrdio i da je danas uputio pismo delegatima iz RS-a u Domu naroda parlamenta BiH u kojem ih je upozorio da treba da budu protiv usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, te tako, kako tvrdi, zaštitite interese RS-a i spriječe svaki prijenos nadležnosti na nivo BiH.

Naveo je i da mogu da glasaju za Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, jer je taj zakon dobio saglasnost Vlade i resornih ministarstava RS-a, ali da je usvajanje Krivičnog zakona BiH sporno, jer zadire u krivičnu praksu i procedure u RS-u, a pojačava na nivou države.

Tvrdi i da ne zna zašto je jedan broj poslanika njegove stranke ranije glasao za taj zakon u Predstavničkom domu parlamenta BiH.