BiH
0

Dodik: Nakon odluke Ustavnog suda RS-a bit će objavljeni rezultati referenduma

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ne može se ni na koji način dovoditi u vezu s procedurom objave Izvještaja o rezultatima republičkog referenduma koji je održan 25. septembra 2016., jer je taj postupak ustavno i zakonski u isključivoj nadležnosti Narodne skupštine RS-a, saopćeno je iz Dodikovog kabineta.

"Parlament tu proceduru i provodi i ona traje i sada, a nakon pokretanja procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda Republike Srpske od bošnjačkih delegata. Nakon završetka procedure i donošenja konačne odluke Ustavnog suda RS-a, Narodna skupština RS-a će objaviti Izvještaj o rezultatima republičkog referenduma", stoji u saopćenju.

Navode da su plasirane informacije, koje dovode u vezu predsjednika RS-a s ovim postupkom, koji provodi Narodna skupština Republike Srpske, netačne i zlonamjerne.

"Smatramo da je današnje pisanje pojedinih medija tendenciozno i usmjereno isključivo na rušenje ugleda predsjednika Milorada Dodika i funkcije koju on obavlja", stoji u saopćenju.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a donijet će odluku da li je bilo povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u postupku donošenja Odluke o konstatovanju rezultata republičkog referenduma, Odluke o prestanku mandata članovima Republičke komisije za provođenje referenduma, te o Zaključku u vezi s Izvještajem Republičke komisije za provođenje referenduma o rezultatu republičkog referenduma na pitanje: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?", koje su usvojene na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 11. oktobra.

Na ove akte je Klub Bošnjaka stavio veto i dok se Vijeće Ustavnog suda RS-a o njima ne izjasni ne mogu biti objavljene u "Službenom glasniku RS-a" i time stupiti na snagu.