BiH
0

Dodik i slovački privrednici o korištenju pretpristupnih fondova EU-a

FENA
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjoj Luci sa ambasadorom Republike Slovačke u BiH Miroslavom Mojžitom i delegacijama slovačkih kompanija „Finecon“ i "Manager Service", o mogućnostima prenošenja iskustava Slovačke u procesu pridruživanja sa Evropskom unijom, posebno u korišćenju pretpristupnih fondova.

Predstavnici slovačkih kompanija upoznali su Dodika sa iskustvima koja su stekli u saradnji sa inostranim investitorima, kao i pozitivnim iskustvima u korišćenju pretpristupnih fondova Evropske unije, posebno u oblasti izgradnje industrijskih zona.

Istakli su komparativne prednosti za investiranje koje RS ima u odnosu na cijelu jugoistočnu Evropu, saopćeno je nakon sastanka iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS-a.

Dodik je podržao slovačke kompanije da učestvuju u izgradnji industrijskih zona u RS-u i naveo da je entitetska vlada odlučna da privuče što veći broj inostranih kompanija i da im omogući povoljne uslove da ulažu u RS-u, posebno ako to ulaganje omogućava razvoj i zapošljavanje.