BiH
5

Dodik danas putuje u Moskvu na sastanak s Putinom

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Milorad Dodik putuje danas u Moskvu gdje bi se sutra trebao sastati s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Dodik je rekao kako očekuje da će u razgovoru s ruskim predsjednikom biti dokazano njihovo prijateljstvo i duboko razumijevanje o svim pitanjima, političkim i ekonomskim.

Osnova razgovora će, kaže, biti ekonomska pitanja, saradnja Republike Srpske i Rusije, jer su ruski investitori veoma prisutni u RS-u. Dodik je istakao da će na sastanku biti riječi i o političkim pitanjima.

Dodik je sinoć izjavio da referendum o Danu RS-a nije akcija, već reakcija i da nije riječ o referendumu o secesiji, kako mnogi prikazuju.

On je naveo da u referendumskom pitanju - "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske" nema ničega što podrazumijeva secesiju.

"Međutim, oni koji su u svijetu uvijek spekulisali i spinovali stvari, sada su to iskoristili da sve naprave kao temu broj jedan u regionu", rekao je Dodik, gostujući u emisiji "Lazanski direktno" .

"Nisam protiv dejtonske BiH i EU, ali jesam protiv onoga što mi prodaju kao duh Dejtona, koji je nama oteo blizu 80 nadležnosti, vojsku", rekao je Dodik i ocijenio da bi BiH trebalo demilitarizovati jer Oružane snage BiH nepotrebno troše više stotina miliona KM.

On je poručio da su gluposti priče da će biti rata i da su one samo u funkciji zbunjivanja i prepadanja javnosti.

Predsjednik RS-a je naglasio da je važno razgovarati sa svim ambasadorima, ali da zapadni ambasadori imaju naviku da se miješaju u unutrašnje upravljanje u BiH te da nema kompromisa kada je riječ o referendumu o Danu RS-a.

"Ako može Velika Britanija da se bori za svoja prava, zašto mi ne možemo da se borimo za svoja. Zato što neki zapadni ambasador u BiH iz sujete, da bi napisao dobar izvještaj, mora napisati kako smo mi mirni i poslušni", rekao je Dodik.

On je poručio da je Republika Srpska i dalje na strateškom opredeljenju ka Evropi, ali da je brine kakva je ta Evropa i šta će s njom biti, s obzirom na to da nije ista kao prije pet godina i zbog činjenice da iz nje izlazi Velika Britanija.

Predsjednik Republike Srpske pozvao je sve građane RS-a da 25. septembra izađu na referendum i daju podršku 9. januaru kao Danu RS-a.