Naučni skup u Beogradu
0

Dodik: "Ako neko dira Dejton, sve varijante su otvorene"

Sarajevo-x.com
Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da ne isključuje mogućnost da RS jednog dana odluči o svom statusu i da to ne može da bude tabu tema. Dodik je na naučnom skupu "15 godina Dejtonskog sporazuma" rekao da je RS u tom vremenu unijela svoj subjektivitet u BiH.

"Mi smo spremni da gradimo neki oblik svoje egzistencije u BiH sa pojačanom autonomijom, ali ako već hoćete raspravu o BiH i njenom budućem uređenju, onda mislim da je jedini održiv koncept mirni razlaz i mirna egzistencija dva entiteta", rekao je Dodik.

On je naveo da ako neko dira Dejton i hoće raspravu o novom ustavu, "onda su sve varijante otvorene i legitimne".

Prema Dodikovom riječima, zvanični stav RS je da podržava evropski put, ali se vidjelo da evropski stavovi znače ulazak u preraspodjelu nadležnosti.

"Stav ove garniture političara i vlasti u RS je: ako nas tjerate da biramo između RS i njenog kapaciteta koji ima i evropskog puta, hvala vam na evropskom putu. Mislim da je ključno da održimo kapacitet i autonomiju koju imamo", istakao je premijer RS.

Dodik smatra da Dejton treba približiti što više izvornim principima, ali da je to istovremeno, gotovo i nemoguće. On je naveo da su samo tri od 56 nadležnosti koje su otete RS, prenesene u skladu sa Dejtonom, što znači da je RS kao strana prihvatila takva rješenja, a riječ je o reformi odbrane, indirektnim porezima, gdje je dramatično promijenjen fiskalni sistem u BiH.

Predsjednik Vlade RS navodi da je pravosuđe u RS i čitavoj BiH isključivo pod dominantnom upravo međunarodnog faktora.

"Sud i tužilaštvo BiH u ovakvom obliku ne mogu da opstanu. Oni su antiustavni, ali to još ne nailazi na ozbiljne odgovore druge strane jer muslimani-Bošnjaci ono što dobiju smatraju da je dobijeno i nema nikakve rasprave o tome tako da se vremeno gubi taj demokratski kapacitet vezan za mogućnost dogovora u BiH", ocijenio je Dodik.

Prema njegovim rječima, u BiH koja se nalazi pod protektoratom međunarodnog faktora, vlast se može okarakterisati kao ambasadorokratija.

"Zato je ključno bilo ovo što sada radimo, a to je da se suprotstavimo nasilju visokog predstavnika, pomalo smo neshvaćeni i u samoj RS, a mislim da je dramatično nerazumjevanje ovdje u Srbiji", rekao je Dodik.

On je istakao da RS priprema za sve visoke predstavnike, koji su proglašavali zakone mimo mandata, tužbe njihovim matičnim zemljama zbog kršenja međunarodnog ugovora u skladu sa konvencijama o međunarodnom pravu.

Dodik je rekao da je u velikoj mjeri već pripremljena tužba protiv visokog predstavnika Pedija Ešdauna.

"Kada su shvatili da pojedinačnim reformama ne mogu da dobiju ono što traže, naprasno su organizovali nekoliko aktivnosti za promjenu Ustava", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, promjene Ustava, za koje oni kažu da su neophodne zbog evropskog puta, upravo su bile suštinske promjene ustava, navodeći da su u pravilu značile smanjenje nadležnosti RS.

Predsjednik Vlade Republike Srpske podsjetio je da je RS ušla u fazu izrade Zakona o referendumu, koji je osporen od Bošnjaka.

"Naše su ozbiljne namjere da to završimo i onog trenutka kad legalizujemo zakon mi ćemo tražiti referendum", rekao je Dodik.

On je dodao da je Srbija, koja je potpisnica i garant Dejtonskog sporazuma, marginalizovana sa stanovišta svoje uloga garanta i potpisnika Dejtonskog sporazuma.

"Srbija je potpuno isključena prethodnih godina u namjeri da se lakše skrše političke strukture u RS. Sada kada smo mi rekli u RS ne može više, međunarodni faktor želi da se vrati na scenu iz nekoliko važnih razloga. Jedan je da utiče na Banjaluku da promijeni svoj politički stav, a to je nemoguće, a drugo je ako već to ne postignete onda da postignete različite stavove Beograda i Banjaluke o važnim pitanjima", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Dejtonski sporazum je omogućio RS da ostvaruje svoje nadležnosti.

On je rekao da misli da Srbi iz RS nemaju interesa za promjenu Ustava BiH, ističući da je interes RS da se vrati na izvorni Dejton, a ne da izgradi novi ustavni poredak zato da bi neko u nekoj svjetskoj kancelariji bio zadovoljan.

Dodik je istekao da je Dejtonski sporazum, uz sve devijacije, omogućio da BiH živi u miru svih ovih petnaestak godina.

Premijer RS smatra da je devijacija to što je uspostavljen Savjet za implementaciju mira, koji ne poznaje Dejtonski sporazum i koji je preuzeo sve ingerencije u vezi sa ocjenom rada OHR-a.

Prema njegovim rječima, Savjet za implementaciju mira ojačao je instituciju visokog predstavnika tako što je stvorio jaku kancelariju visokog predstavnika koja je u jednom trenutku zapošljavala 880 ljudi.

Premijer RS je rekao da je visoki predstavnik vršio pravno nasilje u BiH u mnogim slučajevima.

Dodik je istakao da se u bonskim ovlaštenjima nigdje ne pominje da visoki predstavnik donosi odluke iz nadležnosti parlamenta, dodajući da je visoki predstavnik donio više od 800 raznih odluka od čega preko 200 zakona.

On je naglasio da se visoki predstavnik, djelujući po imaginarnim, a ne pravnim ovlaštenjima, pojavio kao proizvođač prava u BiH, stvarajući sasvim novi politički sistem odnosa intervenišući u Ustav, prenoseći nadležnosti i formirajući nove institucije. Dodik je rekao da RS više ne objavljuje zakone visokog predstavnika.