Sud BiH
0

Dodatno vrijeme za pozivanje svjedoka u slučaju Kujundžić

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Sud BiH je braniocima optuženog Predraga Kujundžića dao još dvije sedmice vremena kako bi stupili u kontakt sa svjedocima koji se nalaze van BiH i dogovorili datume kada će oni svjedočiti.

“Do narednog ročišta, 8. jula, obavezujemo odbranu optuženog, odnosno Odjel za podršku svjedocima, da utvrde vremenski okvir kada će moći osigurati prisustvo ova dva svjedoka”, kazao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Sudija Maksumić je pročitao i informaciju od svjedoka Vinka Topalovića, prema kojoj bi on najranije mogao doći u augustu, ali mu treba zvaničan poziv kako bi ga njegov poslodavac pustio. Topalović trenutno živi Čikagu (SAD), a iskaz bi trebao dati u korist odbrane optuženog.

Tužilaštvo BiH tereti Predraga Kujundžića da je, kao komandant jedinice “Predini vukovi”, učestvovao u napadu na nesrpsko stanovništvo s područja općine Doboj tokom 1992. i 1993. godine, te za ubistva, progon i druga nečovječna djela.

Tereti se i za odvođenje i maltretiranje civila u logoru “Perčin disko”, kao i za silovanje i držanje u ropstvu zaštićene svjedokinje 2.

Sudsko vijeće je odbilo prijedlog Tužilaštva da se kao dokaz u spis uvrsti izjava osumnjičenog koju je dao u istrazi. Maksumić je pojasnio da su prihvatili stajalište odbrane, koje je u skladu s novim izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku.

Na ročištu održanom 3. juna ove godine, odbrana optuženog Kujundžića je istakla da njihov branjenik nije upozoren da se njegov iskaz može koristiti na glavnom pretresu.

“Principijelni stav odbrane je da treba poštovati duh i slovo zakona koji je na strani optuženog”, kazao je Ristić, prenosi BIRN - Justice Report.