Tužilaštvo BiH
0

Dodatni materijalni dokazi na suđenju Kujundžiću

FENA
Tužilaštvo BiH uvelo je 15 dodatnih materijalnih dokaza na suđenju Predragu Kujundžiću, kojeg tereti da je, kao komandant jedinice “Predini vukovi”, učestvovao u zločinima počinjenim nad nesrpskim stanovništvom općine Doboj tokom 1992. i 1993. godine.

Istom optužnicom Kujundžić se tereti da je od juna do decembra 1992. godine silovao i u seksualnom ropstvu držao maloljetnu svjedokinju 2, kojoj je promijenio “muslimansko ime u srpsko”, te je prisiljavao na seksualne odnose s drugim vojnicima.

Odbrana se nije protivila na 14 predloženih materijalnih dokaza, među kojima su i Odluka o strateškim ciljevima srpskog naroda u BiH i Uputstvo o djelovanju i organizovanju srpskog naroda u BiH u vanrednim okolnostima.

Tužilaštvo je također predložilo da se u spis uvedu dijelovi iz knjige "Molila sam da me ubiju", iskaz svjedoka Drage Ljubičića, koji je svjedočio pred Haškim tribunalom, kao i dopis Okružnog tužilaštva Doboj kojim se potvrđuje postojanje istrage za ratni zločin protiv Branka Jošića, koji je 10. septembra 2008. godine svjedočio u korist Kujundžićeve odbrane, ali se odbrana tome usprotivila.

Sudsko vijeće odbilo je uvođenje dijelova iz knjige "Molila sam da me ubiju" i pisani iskaz svjedoka Ljubičića, ocijenivši da su to nepouzdani dokazi, te da bi se njihovim uvođenjem “oštetilo pravo jednakosti u postupku, jer odbrana ne bi imala mogućnost ispitati te svjedoke”.

Sud je prihvatio uvođenje dopisa kojim se potvrđuje postojanje istrage protiv svjedoka Jošića, uprkos protivljenju odbrane, koja je kazala da “puko postojanje istrage ne može diskreditovati iskaz svjedoka”.

Naredno ročište zakazano je za 20. maja, kada će Tužilaštvo ispitati posljednjeg dodatnog svjedoka, saopćava Birn Justice Report.