BiH
0

DNZ BiH: Akcija suzbijanja rada na crno predstava za javnost

FENA
Demokratska narodna zajednica (DNZ) BiH sa uredom u Velikoj Kladuši, danas je akciju federalne inspekcije suzbijanja rada na crno, u kojoj je u Federaciji BiH navodno sa evidencije nezaposlenih u zavodima za zapošljavanje nezakonito i jednostrano brisano 35.000 građana, ocijenila predstavom za javnost i demonstracijom kršenja prava nezaposlenih građana.

DNZ podržava sistemsko suzbijanje rada na crno, ali smatra neprimjerenim da radikalno suzbijanje te vrste rada i zloupotrebe nezaposlenosti, umjesto od bogatih poslodavaca i ''siromašnih'' bogataša, započinje sa tezgama od dva metra kvadratna i poljoprivrednih proizvođača koji su za svoje proizvode ostvarili godišnju premiju od 200 ili 300 KM.

Za DNZ je licemjerno da Federalna inspekcija svoju promociju i ''profesionalizam'' u tzv. akciji suzbijanja rada na crno trenira obilazeći tezge na pijacama i prebirući evidencije o isplaćenim, više nego simboličnim premijama za poljoprivrednu proizvodnju, dok u isto vrijeme bogati poslodavci u vrijeme akcije svoje uposlenike šalju na prisilni odmor, a nezaposleni bogataši iz sjene vode vlastite biznise.

"Sudeći po ovakvom odnosu Federalne inspekcije za veliki broj nezaposlenih u FBiH umjesto borbe za biološko preživljavanje njih i njihovih obitelji, radije se preporučuje prosjačenje, džeparenje i otimačina", navodi se u saopćenju ove stranke.

Činjenicu da su hiljade nezaposlenih u tzv. akciji suzbijanja rada na crno i zloupotrebe nezaposlenosti po nalogu Federalne inspekcije jednostrano brisani sa evidencija nezaposlenih u zavodima za zapošljavanje, bez bilo kakvog pismenog rješenja i prava na žalbu, DNZ ne može shvatati drugačije nego kao flagrantno kršenje temeljnih prava i prava nezaposlenih osoba.

DNZ preporučuje građanima FBiH koji su nalogom Federalne inspekcije jednostrano, bez pismenog rješenja i prava na žalbu brisani sa evidencije nezaposlenih i korisnika prava po osnovu nezaposlenosti, da po tom saznanju ulože pismene prigovore zavodima za zapošljavanje i Federalnom ministarstvu za rad i socijalnu politiku, jer se radi o nezakonitom postupku i kršenju ljudskih prava.

Stranka poziva i federalnog ministra za rad i socijalnu politiku te Vladu Federacije BiH da poništi naloge inspekcije o brisanju sa evidencije nezaposlenih osoba onih koji su suočeni sa borbom za preživljavanje porodice te da umjesto toga akciju suzbijanja rada na crno usmjeri na poslodavce koji upošljavaju radnike na crno i nezaposlene bogataše koji zloupotrebljavaju prava po osnovu nezaposlenosti.