BiH
1

Dječiji hirurzi iz BiH i inozemstva razgovaraju o što uspješnijem liječenju pacijenata

FENA
Stručnjaci iz BiH i inozemstva okupili su se na Drugom kongresu dječijih hirurga BiH s međunarodnim sudjelovanjem koji je danas počeo u Sarajevu, uključene su sve specijalnosti koje se bave dječijom hirurgijom, a glavni cilj je uspješnije liječenje pacijenata.

Šef Klinike za dječiju hirurgiju UKCS-a Zlatan Zvizdić kazao je Feni da su glavne teme skupa suvremeni trendovi u dječijoj, neonatalnoj, abdominalnoj hirurgiji, u urologiji kao i teme iz oblasti hirurškog tretmana djece, a nisu direktno vezane za dječiju hirurgiju.

"Trudimo se biti što bliže suvremenim trendovima, a jedan od načina su i skupovi ove vrste gdje će se unaprijediti i steći nova znanja i spoznaje. Ujedno ćemo ostvariti i kontakte s eminentnim dječijim hirurzima i osigurati edukaciju i školovanje, a sve za dobrobit pacijenata", kazao je.

Bolesno dijete kojem je potrebna operacija mora dobiti isti tretman u Sarajevu kao i u razvijenoj evropskoj državi, a za još efikasnije djelovanje potrebna su, kako je kazao, veća ulaganja u istraživanje i edukaciju.

"Nedostaje nam ponekad i veće ulaganje u infrastrukturu ali to uspijevamo kompenzirati entuzijazmom ljudi, individualnim i grupnim radom na Klinici da svi napredujemo", naglasio je.

Dodaje da se na Klinici u Sarajevu radi većina zahvata koja zahtijevaju veliko znanje i timski rad, a rezultati to, kako je kazao, i pokazuju.

U dva dana Drugog kongresa dječije hirurgije u Sarajevu sudjelovat će stručnjaci iz 12 evropskih država, a planirano je 77 predavanja.

Kongres organizira Udruženje dječijih hirurga BiH, Univerzitetski klinički centar Sarajevo (UKCS), Klinika za dječiju hirurgiju UKCS i Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a suorganizator je Pedijatrijski edukativni centar Sarajevo - PESC.