Otet u Mostaru
0

Dječak koji je nestao 1982. možda živi u Italiji

SRNA
Stariji Mostarci pamte događaj od prije trideset godina, kada je nestao dvoipogodišnji Darko Stančević iz naselja Rudnik - danas, nakon gotovo tri decenije, postoje indicije da je živ i da živi u Italiji.

Dječak je nestao 21. decembra 1982. godine, kada se vozio biciklom nedaleko od porodične kuće na Rudniku. Baka koja ga je čuvala. Na tren je ušla u kuću, ali kad se vratila, dječaka više nije bilo. Uzalud su ga dozivali, tražili.

O nestanku dječaka bilo je na stotine priča i nagađanja.  Od toga da se utopio u Neretvi, jer se kuća nalazi nedaleko od rijeke, zatim da ga je možda udario auto, a nesavjesni vozač pokupio i odvezao tijelo, pa sve do misteriozne priče o krađi djece. 

Tih godina bila je aktuelna priča o krađi djece i prodaji u Italiju. Viđali su tada Mostarci i misteriozne automobile, kombije. U vezu s tim dovođeni su Romi, ali i jedna poznata mostarska porodica. 

Roditelji nestalog dječaka - Dragan i Zdenka nikad nisu prestali vjerovati da je živ. 

Godinama su tragali, išli za svakom informacijom, svakim tragom, ali uvijek nailazili na zid. Ipak, nada nikad nije umrla. Njihova mlađa kćer, koja nikad i nije upoznala svog brata, takođe se uključila u potragu i svim srcem želi da ga nađe.  

Jedna priča iz prošle godine koja je došla do Stančevića nanovo je probudila njihove nade i  krenuli su  u novu potragu. 
Tada je, kako pričaju njihovi poznanici, jedan Draganov prijatelj koji je boravio u Italiji ostao šokiran kada je susreo mladića koji je navodno jako ličio na Dragana Stančevića, a bio je i godina koje bi sada imao Darko. 

Napravio je i njegovu fotografiju. Nakon toga su navodno u Italiju išle i majka i sestra, ali nisu uspjele da  ostvare  nikakav kontakt. 

U Mostaru se prepričava da je Darka usvojila imućna italijanska porodica  i da on zna da je usvojen. Ali,  sve su to samo nagađanja. 

Stančevići nerado govore za medije, jer ne znaju hoće li se i ovoga puta nada pretvoriti u još jedno razočarenje.  

Ipak, sada će pokušati Darka naći posredstvom emisije Hrvatske televizije “Misija zajedno” koju uređuje Robert Zuber. Zuber kaže da postoje indicije da se Darko nalazi u Italiji. 

''Mi smo na nekom tragu, zato pozivam javnost ako zna nešto o ovom slučaju da nam se javi večeras u emisiju uživo ili da svoja saznanja saopšte policiji'', kaže Zuber, koji je i sam prošao tešku životnu priču tragajući za svojim biološkim roditeljima, o čemu je i snimio dokumentarac za koji je nagrađivan. 
Dragan Stančević potajno se nada i prisjeća jednog događaja koji se zbio devet mjeseci nakon nestanka njegovog sina.

''Čovjek u Čehoslovačkoj koji je imao neke nadnaravne moći moju situaciju mi je opisao do u detalje.  Tada mi je rekao: 'Proći će puno godina, ali ćete ga naći'. Tako čovjek živi u nadi'', prisjeća se Dragan. 

Na pitanja o tome da je njegov sin možda u Italiji, Dragan kaže da ništa ne zna dok se sve ne provjeri. 

''Vidio sam tu osobu na slici. Duge su to priče. Ništa se ne može uraditi bez DNK analize. Godine su prošle. Ima sličnosti, ali, Bože moj, ima sličnih ljudi'', kaže Dragan. 

U MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona imaju otvoren ovaj slučaj, a o njemu su upoznali i Interpol i italijansku policiju. Svi se nadaju da će priča ipak imati srećan kraj.