BiH
4

Djeca bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca ponovo na instruktivnoj nastavi

Piše: T. Č.
Škola u Vrbanjcima
Škola u Vrbanjcima
Blizu 70 učenika bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši jučer su ponovo krenuli na instruktivnu nastavu, umjesto na nastavu u školskim klupama Osnovne škole Sveti Sava.

Predstavnik grupe roditelja bošnjačke nacionalnosti Nedžad Smajlović kaže da se nije nadao ovakvom razvoju situacije jer su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS pristali da se jezik koji uče bošnjački učenici uvede u knjižice kao "jezik bošnjačkog naroda", ali su iz nepoznatih razloga od toga odustali uoči samog početka nove školske godine.

"Mi već tri godine imamo problem u vezi sa nacionalnom grupom predmeta. Mislili smo da smo problem riješili, ali u resornom ministarstvu su pred sam početak školske godine promijenili odluku, a nažalost zbog toga će najviše ispaštati djeca koja ničemu nisu kriva", kaže Smajlović i dodaje da se još uvijek ne nazire ni sudski epilog ove priče.

Podsjetimo, Bošnjaci u Vrbanjcima su prije nepune tri godine podnijeli tužbu protiv RS-a zbog diskriminacije.

Okružni sud u Banjoj Luci je u oktobru prošle godine donio rješenje kojim je uvažio žalbu djece i njihovih roditelja, te ukinuo prvostepeno rješenje kojim je njihova tužba bila odbačena kao nepravovremena.

Prvostepeni sud je već utvrdio da je bilo diskriminacije bošnjačke djece u toj školi i da imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, ali je u rješenju Osnovnog suda u Kotor Varoši od 2. aprila 2014. bilo navedeno da je tužba podnesena nepravovremeno.

Potom je drugostepeni Okružni sud potvrdio navode o diskriminaciji, potvrdio da djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, usvojio i stajalište da je tužba pravovremena i sve vratio na ponovni postupak, koji je i proveden, ali je u februaru ove godine Osnovni sud u Kotor Varoši u ponovljenom postupku opet odbacio tužbu.