Prilika za novi život
228

Djeca bez roditeljskog staranja u Zenici na praksama u firmama, jedna im već nudi obuku i posao

E. M.
Djeca na praksi u kompaniji RM-LH
Djeca na praksi u kompaniji RM-LH
Štićenici Javne ustanove "Dom porodica" Zenica aktivno sudjeljuju u praksama u zeničkim firmama, a jedna od njih već im je ponudila i obuku te zaposlenje.

Djeca bez roditeljskog staranja često su, uprkos skrbi ustanova u kojima borave, u jednom trenutku prepuštena sama sebi, a to je trenutak kada ih se uči osamostavljivanju i životu van zajednice koju su do tada poznavali.

S tim u vezi, već neko vrijeme JU Dom porodica kroz razne načine vrši pripremu svojih štičenika za život izvan ustanove gdje će morati brinuti o sebi, svojoj egzistenciji, kući u kojoj žive i drugim životnim obavezama. Jedna od tih obaveza je i radno mjesto, odnosno, posao koji će im osigurati egzistenciju.

Direktor JU Dom porodica Zenica Halil Arnaut kaže da u Zenici postoji nekoliko društveno odgovornih kompanija, ali i izvan Zenice, jer imaju djecu iz cijele BiH u svojoj ustanovi.

"Od onog trenutka kada sam došao ovdje, pokrenuo sam aktivnosti da se lokalna zajednica i preduzeća uključe u rad naše ustanove, a samim tim i djecu koja napuštaju našu ustanovu. Trenutno brinemo za 80 štićenika iz cijele BiH. Posebna briga je za one najmlađe i one koji završavaju školu i spremaju se za napuštanje ustanove. Znao sam koji je to izazov za mlade, pa sam pokrenuo aktivnosti s nadležnim centrima za socijalni rad i domaćim preduzećima kako bi ovi mladi ljudi bili osposobljeni za život tj. pružanjem prilike za zaposlenje", kazao je Arnaut.

Dodao je da su samo neke od tih kompanija u Zenici RM-LH, kompanija koja se bavi poslovima u metalnom sektoru, te Autocentar Strong (automehanika i prodaja autodijelova), Kantonalna bolnica Zenica te Dom zdravlja i brojna druga uslužna preduzeća gdje djeca preko raspusta imaju priliku zaraditi džeparac.

"Firmi RM-LH sam poslao zahtjev i odmah su omogućili dvojici našoh štićenika - smjer zavarioc, da krenu s praksom, a nadaju se da će tu i ostati. Djeca govore da su im dobri uslovu, da su dobili opremu, ali i džeparac. Momci žele u toj firmi i poslije prakse nastaviti raditi kako bi sebi ostvarili najveću želju - da imaju svoju porodicu i dom", izjavio je Arnaut.

Vlasnik kompanije RM-LH Mirsad Čizmo u razgovoru za Klix.ba kaže da su uvijek bili otvoreni ka društvenoj odgovornosti kompanije i svojim radnicima, kako sadašnjim tako i budućim.

"Sretni smo što smo imali priliku pružiti priliku mladim ljudima, našim sugrađanima, da pokažu ono što su naučili, ali i da pokažu želju da žele još učiti. Osim društvene odgovornosti, ovo je naša ljudska odgovornost i obaveza, ako možemo da pomognemo i nadam se da smo u tome uspjeli. Nadam se da će usvojiti potrebna znanja i da će biti, po završetku prakse, dio RM-LH tima", kaže Čizmo.

Ovo je nastavak dobre prakse između ustanove i njenog rukovodstva, ali i privrednika u Zenici, koji su i ranije kroz razne načine pripremali štićenike za samostalan život osiguravajući im novac za stanarinu i slično.