BiH
0

Dizdareviću 10 godina zatvora zbog ratnog zločina

FENA
Presudom Kantonalnog suda u Bihaću Zuhdija Dizdarević proglašen je krivim za ubistvo dvaju pripadnika Armije BiH (ABiH) i osuđen na kaznu zatvora od deset godina, prenosi BIRN.

Reuf Kapić, predsjedavajući Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Bihaću, u obrazloženju presude kazao je da je u dokaznom postupku “na osnovu izjava svjedoka i nalaza vještaka” zaključeno da je Dizdarević počinio ubistva dvojice ranjenih pripadnika Petog korpusa ABiH u martu 1995. godine.

Dizdarević, bivši pripadnik Prvog bataljona Druge brigade Narodne odbrane Autonomne pokrajine zapadna Bosna (NOAPZB), proglašen je krivim za ubistvo ranjenog pripadnika Petog korpusa ABiH prilikom čišćenja terena u rejonu Kumarice (općina Velika Kladuša) 6. marta 1995. godine.

Presudom je također utvrđeno da je Zuhdija Dizdarević 7. marta 1995. godine u nastavku čišćenja terena pronašao Derviša Dizdarevića, pripadnika 502. brigade Petog koprusa ABiH, u kojeg je ispucao više metaka, a od zadobijenih rana Derviš Dizdarević je na licu mjesta preminuo.

Prilikom izricanja presude od deset godina zatvora, Kapić je kazao da je Sudsko vijeće uvažilo činjenicu da je Dizdarević i ranije osuđivan. Zuhdija Didarević Zule "zbog saradnje s istražnim organima", branio se sa slobode tokom suđenja, ali mu je, zbog visine kazne, rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću određen pritvor te su ga nakon izricanja presude pripadnici Sudske policije uhapsili.

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Dizdarevića početkom januara ove godine, a Dizdarević je krivicu negirao po svim tačkama optužnice krajem istog mjeseca.