BiH
9

CPCD predstavlja izvještaj o poticajnom okruženju za razvoj civilnog društva

Klix.ba
U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine 27. marta Centar za promociju civilnog društva (CPCD) će predstaviti izvještaj koji je nastao na osnovu istraživanja i saradnji s domaćim stručnjacima i referentnim bh. organizacijama civilnog društva, i daje pregled ukupnog zakonodavnog, finansijskog i institucionalnog okvira za djelovanje i razvoj organizacija civilnog društva (OCD) u BiH, kao i obiman set preporuka za njegovo unapređenje.

Istraživanje je provedeno saradnjom dvaju projekata, regionalnog projekta Balkanske mreže za razvoj civilnog društva pod nazivom Pravna stečevina civilnog društva na Balkanu – Jačanje zagovaračkih kapaciteta i monitoring kapaciteta OCD, koji je podržala Evropska unija i Balkan Trust for Democracy te projekta Održiv razvoj civilnog društva u BiH, podržanog od strane USAID-a, u okviru kojeg je izrađena sveobuhvatna analiza koja je poslužila kao temelj za izradu Izvještaja.

Izvještaj o poticajnom okruženju za razvoj civilnog društva biti će dijelom regionalnog izvještaja o poticajnom okruženju za razvoj civilnog društva Zapadnog Balkana i Turske, kojeg će objaviti Balkanska mreža za razvoj civilnog društva.

Očekuje se da će rezultati i preporuke ovog izvještaja poslužiti organizacijama civilnog društva u BiH kao osnova za dizajniranje i provođenje različitih informativnih i zagovaračkih kampanja, ali i vlastima kao sistematičan prijegled okruženja za razvoj civilnog društva i neophodnih reformi.