Oglasila se i direktorica
60

CPCD najavljuje praćenje utroška 3,8 miliona KM koje je podijelilo Vijeće ministara BiH

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Centar za promociju civilnog društva u BiH (CPCD) najavljuju praćenje sredstava čiju će raspodjelu vršiti Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Helsinški odbor za ljudska prava pozvao je Vijeće ministara BiH da uspostavi transparentnu i zakonitu proceduru finansijske podrške neprofitnim organizacijama.

Naveli su da je očigledno da je raspodjela urađena na brzinu, bez objektivne i razumne opravdanosti, bez jasno propisanih kriterija za dodjelu te se radi svjesnoj diskriminaciji i pogodovanju odabranim neprofitnim organizacijama bliskim vlasti, što predstavlja osnov sumnje u krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i nesavjesnog rada u službi.

Osim Helsinškog odbora za ljudska prava, koji očekuje da Vijeće ministara obrazloži kako je 3,8 miliona KM budžetskih sredstava podijeljeno bez raspisivanja javnog poziva, bez provođenja zakonom predviđene procedure i davanja jednakih šansi svim neprofitnim organizacijama, komentarima se oglasio i Centar za promociju civilnog društva u BiH (CPCD).

Iz CPCD navode kako pozdravljaju odluku jer je važno da u vremenu urušavanja demokratije, sužavanja prostora za djelovanje civilnog sektora i sve veće potrebe građana država Vijeće ministara prepoznaje važnost civilnog sektora, posebno organizacija civilnog društva.

Ali, programska menadžerica CPCD Dajana Cvjetković ističe kako organizacije civilnog istovremeno imaju obavezu i odgovornost da iskažu nezadovoljstvo zbog načina na koji su sredstva raspodijeljena.

"Vijeće ministara je prije donošenja odluke trebalo javnosti predstaviti zašto novac nije utrošen u nabavku helikoptera te kako će se to odraziti na građane odnosno na koji način će se nabavka realizovati u 2024. godini. Nakon davanja valjanih argumenata Vijeće ministara je bilo dužno da poštuje pravilnike koji su na snazi u BiH a tiču se uspostavljanja, kriterija, načina i postupka raspodjele budžetskih sredstava za organizacije", upozorava Dajana Cvjetković.

Inače, CPCD je jedna od organizacija sa najvećim iskustvom u menadžmentu grantova u Bosni i Hercegovini. Kao najproblematičnije u vezi sa raspodjelom 3,8 miliona KM vide neobjavljivanje javnog poziva kako to predviđa Pravilnik o kriterijima za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblastima od javnog interesa koje provode udruženja i fondacije (Sl. glasnik BiH 10/20), te upitnu usklađenost sa strategijama koje je definisalo Vijeće ministara.

Također, upozoravaju kako ovaj način raspodjele sredstava predstavlja nastavak loše prakse na koju je ranije skretao pažnju i Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

Direktorica CPCD Aida Daguda o ovome kaže:

"Bilo je neophodno objaviti poziv koji će svim organizacijama osigurati jednaku mogućnost učešća i predstavljanja svojih ideja, uz isticanje jasnih kriterija koji bi omogućili transparentno i pravedno odlučivanja. Odlukom Vijeća ministara su prekršeni osnovni principi transparentnosti zbog čega se s pravom preispituje namjera. Dalje, poziv mora biti u skladu sa strategijama, odnosno mora definisati oblasti i očekivane rezultate koji se trebaju ostvariti kroz projekte organizacija, da bi se osiguralo strateško djelovanje institucija i organizacija što je jedini put do stvaranja povoljnijeg okruženja za život građana".

Iz CPCD upozoravaju kako odsustvo strateškog pristupa u saradnji vlasti sa organizacijama, nepostojanje strateškog programskog djelovanja, te ad hoc pristup u raspodjeli sredstava podrivaju cjelokupni sistem podrške neprofitnim organizacijama. Na ovakav način se podržavaju lične i stranačke veze, što je najbrutalniji način zloupotrebe sredstava koja su morala imati javnu svrhu.

"Mi iz Centru za promociju civilnog društva pozivamo Vijeće ministara kao i sve druge institucije koje dodjeljuju javna sredstva netransparentno i bez poštivanja pravilnika, da prestanu sa štetnim praksama, revidiraju zadnje odluke i obavežu se na monitoring projekata koje podržavaju", apeluje Daguda.

Uz to, najavljuju i kako će detaljnije istražiti ovu dodjelu sredstava, koja odudara od ostalih na državnom nivou, koji su uglavnom rade na osnovu javnog poziva, i da će pratiti realizaciju makar dijela projekata kojima su sredstva dodijeljena, a prema dokumentima koji su dospjeli u javnost riječ je o stotinu trideset dva projekta.

"CPCD sa svojim znanjima i kapacitetima stoji na raspolaganju institucijama vlasti koje žele unaprijediti svoje prakse dodjele sredstava udruženjima i fondacijama. Poduzet ćemo akcije koje će osigurati svrsishodnu upotrebu ovih sredstava koliko je to moguće u ovom trenutku, u cilju da se zaustavi ponavljanje ovakvih praksi i da se građanima redovno dostavljaju informacije o utrošku njihovih sredstava", poručuju iz Centra za promociju civilnog društva.