Burna reakcija
0

Direktor Civilne zaštite RS održao ljutit govor pred zvanicama u Domu OS BiH

G. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Direktor Civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović danas je izazvao svojevrstan incident prije održavanja vježbe odgovora na vanredne situacije "Koordinacija 2021".

Novitović je, u svom izrazito oštro intoniranom obraćanju pred brojnim zvanicama u Domu Oružanih snaga BiH, rekao da Koordinacijsko tijelo BiH postoji, ali da ga blokira predstavnik Brčko distrikta.

Novitović je rekao da je "jedan čovjek uzurpirao prava svih", i da "nema predstavnika srpskog naroda". Rekao je i da pripadnici Civilne zaštite RS aktivno rade i radit će, ali neće dozvoliti da se na ovakav način postupa s njima.

"Koordinacijsko tijelo BiH postoji, formirano je odlukom Vijeća ministara. U ciljevima vježbe ste definisali da je potrebno provjeriti uspostavljanje koordinacionog tijela. Šta hoćete u startu da kažete, da je ova vježba neuspjela, jer ne možete da formirate koordinaciono tijelo?", upitao je Novitović.

Dodao je da se ovdje radi o simulaciji te da je "Štab za vanredne situacije RS simuliran" i da "ovdje ne sjedi Višković kao predsjednik štaba i ostali članovi štaba".

"Niste htjeli ni da simulirate koordinaciono tijelo BiH. Zašto ovdje nema predstavnika srpskog naroda. Ne postoji vidljivost poddirektora, ovdje je jedan čovjek uzurpirao sva prava. Ministartvo sigurnosti pokušava uzurpirati sva prava koordinacionog tijela. To je tehnički organ koordinacionog tijela BiH, a koordinaciono tijelo od proglašenja i nastajanja epidemije COVID-19 odgovorno radi svoj posao", poručio je Novitović.

Dodao je da "predstavnik Brčko distrikta blokira cijeli sistem u BiH".

Eric Nelson, ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini, reagovao je da je vježba veoma važna, da se iz nje mogu naučiti mnoge stvari koje se mogu primijeniti u kriznim situacijama i elementarnim nepogodama.

Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, na konferenciji za medije kasnije se osvrnuo na Novitovićev ispad.

"I dalje ćemo biti prvi bez obzira na ekscese kakve smo doživjeli jutros. Ovima koji su jutros napravili ekscese poruka – priroda ne poznaje ni nacionalne, ni administrativne, ni bilo koje druge granice", rekao je Podžić.