Modernizacija
110

Dijelovi Sarajeva dobit će novu rasvjetu, pod LED svjetiljkama bit će i tramvajska pruga

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Potpisan je ugovor za rekonstrukciju javne rasvjete u dijelu Kantona Sarajevo - bit će postavljeno 1.698 LED svjetiljki, a što će koštati više od dva miliona KM, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Napomenuto je da je kantonalno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u saradnji s UNDP-om ranije ove godine započelo aktivnosti za rekonstrukciju javne rasvjete.

Kako je istaknuto, nakon uspješne realizacije pilot projekta iluminacije dijela ulica Maršala Tita i Ferhadija, u augustu je objavljen tender za nabavku, isporuku i ugradnju LED ulične rasvjete. Po završetku tenderske procedure, radovi su povjereni, kako je navedeno, uspješnom ponuđaču, kompaniji Deling iz Tuzle.

Planirana je nabavka i zamjena 1.698 svjetiljki na sljedećim dionicama: tramvajska pruga od tramvajske stanice Energoinvest do tramvajske stanice Baščaršija, trolejbuska ruta od Trga Austrije do okretnice na Dobrinji i dionica puta M18 od Alipašine džamije do Vogošćanske petlje.

Zamjenom postojećih zastarjelih rasvjetnih tijela visokotlačnim natrijevim sijalicama s LED svjetiljkama, koje zadovoljavaju svjetlotehničke proračune u skladu s važećim BAS i IEC standardima, doprinijet će se, kako je konstatovano, povećanju energijske efikasnosti sistema javne rasvjete te samim tim očuvanju okoliša i smanjenju zagađenja zraka. Osim toga, modernijim sistemom javne rasvjete doprinijet će se poboljšanju kvaliteta komunalnih usluga te doprinijeti povećanju sigurnosti u saobraćaju i smanjenju saobraćajnih gužvi.

Rekonstrukcija javne rasvjete u Kantonu Sarajevo provodi se u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj III faza (GED III)", a sredstva za realizaciju projektnih aktivnosti osigurala je kantonalna vlada u iznosu od dva miliona KM i Švedske putem UNDP-ja u iznosu od 430.000 KM, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.